Спасяването на чилийските миньори навлиза в нова инфарктна фаза
Спасяването на чилийските миньори навлиза в нова инфарктна фаза / Reuters

Спасяването на 33-мата миньори, блокирани в мината "Сан Хосе" в Чили навлезе в нова рискована фаза, след като сондата, която пробиваше широк тунел, достигна подземната галерия на миньорите, съобщи ДПА.

Според министъра на минната промишленост евакуацията на миньорите вероятно ще започне в сряда. В началото на последната фаза на операцията спасителите ще спуснат широката 53 сантиметра специална капсула "Феникс", разработена от чилийските военноморски сили. Тя ще премине през извития тунел до галерията, която се намира на 624 метра дълбочина. Странични колела с амортисьори трябва да предпазят капсулата от удари в стените. Луфтът между капсулата и стените на тунела е около 5 сантиметра.

Преди да започне изваждането на миньорите на повърхността обаче има още много работа за вършене. Сондата, която проби тунела, трябва да бъде извадена, което ще отнеме най-малко 24 часа. След това инженери ще изследват стените на тунела за пукнатини и срутвания, за да определят дали е необходимо той да бъде укрепен допълнително. Властите съобщиха, че най-малко горните 96 метра от тунела ще бъдат укрепени с метални обръчи.

След това инженерите трябва да монтират лебедка, която да спуска и да издига спасителната капсула. Възможно е миньорите да използват експлозиви, за да разширят галерията и да направят място за дългата четири метра капсула.

В началото на внимателно разработената заключителна фаза на спасителната операция в подземната пещера ще бъдат спуснати минен инженер и лекар. Те ще инструктират миньорите за процедурите по евакуирането им, а лекарят ще им направи предварителен медицински преглед.

Самата евакуация на 32-мата чилийци и един боливиец вероятно ще отнеме два дни, тъй като те трябва да бъдат извадени един по един от мината. Миньорите ще бъдат извадени на три групи. Първи ще бъдат тези, които са в най-добро здравословно състояние и се оправят най-добре с техниката, за да могат да издържат евентуално задържане по пътя, ако капсулата заседне в тунела. После, и след като бъдат отстранени всички възможни технически проблеми, ще бъдат евакуирани най-слабите и най-отпадналите, а накрая ще бъдат спасени останалите.