Спасителният тунел достигна до чилийските миньори
Спасителният тунел достигна до чилийските миньори / Reuters, архив

Спасителният тунел достигна до блокираните на повече от 600 метра под земята чилийски миньори, съобщиха световните агенции. Тунелът е в много добро състояние, съобщи президентът на компанията, доставила копаещата сонда, предаде Франс прес.

"Човек може да види на камерата, че тунелът е в много добро състояние, скалата е много, много твърда", каза Педро Бутасони. Той прогнозира, че ще е необходимо укрепване на малка част от прокопания път, вероятно с дължина от 70 метра.

Състоянието на стените на тунела е от решаващо значение за продължаването на спасителната операция, защото от него зависи дали ще е нужно укрепване на съоръжението със стоманени скоби. След тази подготовка ще започне операцията по изваждане на миньорите на повърхността един по един в метална капсула.

Чилийските власти ще вземат окончателното решение кога да стане това. Министърът на здравеопазването Хайме Манялич заяви вчера, че операцията може да започне във вторник. Колегата му, министърът на минната промишленост Лауренсе Голборне, каза днес, че решението ще бъде взето по-късно през деня.  

Спасителите подскочиха от радост, когато сондата проби последния пласт земна маса и достигна галерията, в която се намират миньорите. Роднини на работниците се изкачиха на хълма над мината и развяха чилийски знамена. Някои от тях пред последните няколко нощи бяха организирали бдения със свещи, молейки се за спасението на близките си.

Срутването в мината за сребро и мед в пустинята Атакама стана на 5 август. Когато миньорите бяха открити, цели 17 дни след злополуката, живи като по чудо, Чили ликуваше. Веднага започна планиране на спасителната операция. Първо бе пробит тесен тунел с ширината на грейпфрут, през който спускаха на работниците високоенергийни гелове, вода и храна, припомня БТА.

След 65 дни, прекарани под земята, миньорите поставиха световен рекорд за най-дълго оцеляване в затрупана галерия. Те са в забележително добро здраве, въпреки че някои от тях са получили кожни инфекции. Правителството осигури екип от експерти от НАСА, които поддържат миньорите в добра физическа и психическа форма по време на продължителната спасителна операция. Всеки от мъжете е загубил средно по 10 килограма от теглото си.