Сноудън не предал секретни документи на Москва и Пекин
Сноудън не предал секретни документи на Москва и Пекин / снимка: Guliver/Getty Images

Журналистът Глен Грийнуолд, който бе един от първите, влезли в контакт с бившия консултант на АНС Едуард Сноудън, отхвърли твърдението, че Пекин и Москва може да са имали достъп до секретните документи, които Сноудън изнесе и разпространи.

Така Грийнуолд реагира на публикации в медии, че по този начин са били изложени на опасност британски и американски агенти на тайните служби. Според британския седмичник "Сънди Таймс" документи, разкриващи разузнавателни техники на Великобритания и САЩ, са се оказали в ръцете на китайски и руски ръководители. Във връзка с това Лондон е трябвало да изтегли своите агенти от враждебни на външната му политика страни.

Грийнуолд участва през 2013 г. в публикуването на документи, разкриващи мащабите на американските програми за електронно следене. Той посочи, че Сноудън не е разполагал с подобни документи. "Едуард Сноудън ясно каза, че при напускането си на Хонконг не имал у себе си никакви документи. Той ги е предал на журналистите, с които е работел и е унищожил своите копия, точно за да не бъде уязвим, когато намери убежище в Русия", обясни Грийнуолд.

"Сънди Таймс" обаче твърди, че сътрудникът на Сноудън - Дейвид Миранда, който е бил задържан на летището в Лондон на връщане от посещение в Русия, е носел със себе си около 58 000 документа.

"Това е чиста лъжа", реагира Грийнуолд, който настоя, че в момента на арестуването си Миранда не е идвал от Москва и не се е срещал с Едуард Сноудън. Тогава е имало среща в Берлин между него и режисьорката Лора Пойтрас, която е една от най-основните фигури в аферата "Сноудън". Тя се среща със Сноудън в Хонконг и взема от него дълги интервюта, послужили й за основа на филма "Гражданин 4".

През юни 2013 г. Сноудън предаде на вестниците "Вашингтон пост" и "Гардиън" серия от секретни материали за програмите за наблюдение на американското разузнаване и Великобритания в интернет.

Източник: БГНЕС