Смъртта на тийнейджър в Кашмир предизвика нови антииндийски протести
Смъртта на тийнейджър в Кашмир предизвика нови антииндийски протести / БГНЕС

Най-малко 30 души бяха ранени в намиращия се под индийски контрол район Кашмир, след като правителствените сили употребиха сачми и сълзотворен газ срещу погребална процесия на тийнейджър, прераснала в протест срещу индийското управление, предаде АП.

Полиция и бойци от военизирани формирования преградиха пътя на участниците в траурна процесия за момче, чието семейство твърди, че е починало при полицейски мъчения в главния град на Кашмир - Сринагар.

Според очевидци в процесията участвали няколкостотин младежи, които замеряли с камъни силите на реда, докато снаряди със сълзотворен газ избухвали край ковчега на момчето.

Правителствените сили използваха сачми, предупредителни изстрели и сълзотворен газ, опасявайки се, че процесията може да се превърне в протест срещу индийското управление в спорния район, каза полицейски източник, пожелал да запази анонимност.

На входа на основното гробище в Сринагар се стигна до сблъсъци. Ранените, сред които и две жени, са откарани в болница.

Част от Кашмир се намира в Индия, а друга в Пакистан, но и двете страни имат териториални претенции към целия район. Повечето жители на контролираната от Индия част биха искали тя да стане независима или да се присъедини към Пакистан.

Източник: БТА