Следващият доклад на ЕК за България ще е готов през февруари догодина
Следващият доклад на ЕК за България ще е готов през февруари догодина / снимкa: DarikNews

ЕК не планира за изпраща свои експерти на нова мисия в България, преди изготвянето на новия доклад да Комисията за напредъка на страната ни, който трябва да е готов през февруари следващата година. Това каза за Дарик говорителят на Еврокомисията Марк Грей.

„Със сигурност ще вземем предвид всякакви значителни действия и всеки значителен напредък, който би настъпил в страната ви през следващите седмици, като ще положим максимални усилия, за да се уверим, че той ще е справедлив и обективен", заяви той.

„Продължаваме да получаваме информация от българското правителство, но нашите доклади се пишат с помощта на данни с голям брой други източници – както неправителствени организации, така и друг вид организации. Срещата между президентът на ЕК Жозе Мануел Барозо и българския премиер Сергей Станишев беше важна част от процеса на оценка на ситуацията. Тази информация ще бъде комбинирана и с техническите подробности, взети от експертите на ЕК по време на мисията им в България в началото на декември”, обясни Грей.

„По същината си този доклад ще е по-различен от доклада, който вече направихме през юли. Докладът през февруари следващата година ще бъде по-технически и фактологически насочен. Важно е да се знае, че следващият подробен доклад няма да е готов преди лятото на другата година. На този етап не мога да ви кажа повече за съдържанието на доклада през февруари. Но основните сфери в него ще са свързани с шестте показателя и привеждането на законодателството в съответствие с това на ЕС. Разбира се, шестте показателя няма да се разглеждат подробно, както ще бъде през следващия пълен доклад през лятото”, каза още говорителят на ЕК.