След първото гласуване във Ватикана - черен дим
След първото гласуване във Ватикана - черен дим / снимки: Reuters

Черен дим излезе от комина на Сикстинската капела след първия тур на гласуването на кардиналите, избиращи нов папа. Това означава, че не е избран глава на Римокатолическата църква.

Междувременно Ватикана разкри и техниката за белия и черния дим. Прословутият дим не се получава само от изгарянето на използваните бюлетини.

„Използваме сигнален дим”, заяви Паоло Сагрети, който отговаря за подготовката на капелата за конклава. Старата сигнална система, която продължава да е единственият начин публиката да научи дали е избран папа, включваше смесване на бюлетините с мокра слама за създаване на бял дим и с катран за създаване на черен дим.

След няколко случая, при които сивкав дим, който приличаше както на бял, така и на черен, създаде объркване, Ватиканът въведе по-сигурна система, използвана за първи път на последния конклав през 2005 г.

След първото гласуване във Ватикана  черен дим
netinfo

Сега Витаканът използва смес от калиев перхлорат, антрацен и сяра за създаване на черен дим и калиев перхлорат, лактоза и дървесна смола за създаване на бял дим, пише БГНЕС. В ъгъл на капелата се намират две фурни - едната за горене на бюлетините, а другата - за химикалите, като димът и от двете фурни излиза от един и същи димоотвод.

Електронен контролен панел позволява да се избере между двата, като точните съставки се изгарят едновременно с използваните бюлетини.

Кандидати за папския престол, които преди изборите са били смятани за фаворити, в историята на Католическата църква са били фактически избирани едва 12 пъти, коментира известният италиански историк Амброджо Пиацони, цитиран от РИА Новости.

Пиацони, който е и автор на книгата „Историята на папските избори” е анализирал всички документирани случаи на избори за римски папа, дори и тези, които впоследствие са били признати за недействителни, и е достигнал до заключението, че изходът само на 12 от тях е бил правилно предвиден.