След еуфорията на спасението, Чили се заема с трудните проблеми на всекидневието
След еуфорията на спасението, Чили се заема с трудните проблеми на всекидневието / снимка: Reuters

Всички чилийци празнуват днес чудодейното спасение на 33-та миньори от мината Сан Хосе, отнело по-малко от 23 часа вместо очакваните близо две денонощия, предаде Асошиейтед прес. Но страната тепърва трябва да намери отговор на някои трудни въпроси.

Компанията за добив на медна руда, която е собственик на мината /най-голямата компания в страната - "Коделко"/, в която срутване на скална маса затвори 33-та миньори в подземен затвор за повече от два месеца, трябва да обясни защо мината въобще е работила, след като е съществувала опасност от сериозна злополука.

"Тази мина никога повече няма да заработи", обяви президентът Себастиян Пинера. Той бе категоричен, че "хората, които са виновни за аварията, трябва да поемат своята отговорност". Мината е започнала работа преди 125 години.

Цялата спасителна операция струма между 10 и 20 милиона долара. Една трета от средстватаса дошли от дарения, а остатъкът е бил платен от държавата и от "Коделко".

Добивът на медна руда, в която се съдържат и значителни количества злато, осигурява 40 на сто от приходите в чилийския държавен бюджет. В отрасъла работят около 10 000 души, като средната месечната заплата е около 1600 долара.

След аварията в Чили бе създадена специална комисия, която се зае с проверка на всички мини в страната и на дейността на регулаторната агенция "Сернагеомин". За времето след аварията в Сан Хосе бяха закрити 18 по-малки мини за добив на медна руда, посочва Ройтерс. От 2000 г. насам в чили всяка година при аварии в минни предприятия са загивали средно по 34 души.

Властите в Чили трябва да се погрижат и за спасените миньори. Тепърва на всеки един предстои среща с психолог, за да се прецени дали те са способни да преодолеят стресовото преживяване, пише БТА. Най-тежко е състоянието на най-младия от оцелелите след аварията миньори - 19-годишният Джими Санчес, който според лекари се намира в много тежко психическо състояние и отказва да контактува с когото и да било.

Според Пинера държавата ще поеме всички разноски за лечението на миньорите през следващите шест месеца.