Сирия: Танковете ще се изтеглят след като животът в градовете се нормализира
Сирия: Танковете ще се изтеглят след като животът в градовете се нормализира / снимки: Reuters, архив

Сирийският режим и бунтовниците на думи приеха плана на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан за уреждане на кризата в страната, предаде АП. Двете страни обаче поставят несъвместими изисквания за постигане на примирие, което е първата стъпка към преминаването към политически диалог и стабилизиране на обстановката в Сирия.

Сирийският външен министър Джихад Макдеси обяви снощи по телевизията, че правителството няма да изтегли армейските части и танковете от градовете и по-малките населени места, обхванати от бунта срещу режима, докато там животът не се върне в нормалното си русло. Бунтовниците от своя страна настояват за пълно прекратяване на операциите на силите на реда преди самите те да сложат оръжие и да прекратят въоръжената съпротива.

Така създалата се обстановка оправдава силният скептицизъм, с който международната общност посрещна твърденията на Дамаск, че приема международния план. Изявленията на сирийския външен министър поставят под сериозно съмнение възможността да бъде направена дори първа стъпка за изпълнение на предложението на Кофи Анан, посочва АП.

Освен незабавното изтегляне на армията и тежкото въоръжение планът предвижда всеки ден сраженията да се прекратяван поне за два часа, за да се даде възможност за оказване на хуманитарна помощ на засегнатите райони и да се евакуират ранените.

Сегашната позиция на сирийското правителство повтаря ходовете на режима, направени в началото на година, когато президентът Башар ал Асад се съгласи да изтегли войските и тежкото въоръжение и да допусне на територията на страната да влязат екипи от международни наблюдатели, посочва БТА. За броени дни се оказа, че репресиите на режима продължават, а на наблюдателите не бе дадена възможност да изпълняват одобрените с широка международна подкрепа техни функции. Междувременно Дамаск упорито настоява, че размириците в страната били подклаждани от терористични групи, изпълняващи чуждестранен конспиративен план.

Сирия Танковете ще се изтеглят след като животът в градовете се нормализира
netinfo


Лидерът на Сирийския национален съвет Бурхан Галиун призова конференцията на „Приятелите на Сирия”, която ще се състои в Истанбул, да въоръжи сирийските бунтовници, предаде АФП. Съветът обединява значителна част от сирийската опозиция.

„Сирийският национален съвет изразява исканията на сирийския народ. Няколко пъти призовахме да бъде въоръжена Свободната сирийска армия. Бихме желали Конференцията на приятелите на Сирия да изпълни тази молба”, заяви Галиун в Истанбул. „Трябва да се промени балансът на силите. За тази цел трябва да се сключат споразумения с някои държави, особено близките до нас, за осигуряване на средства за промяна на този баланс”, заяви лидерът на съвета. Той добави, че сирийските бунтовници са готови да прекратят огъня, но едва след като сирийската редовна армия изтегли танковете, артилерията и другото си тежко въоръжение от териториите под контрол на антиправителствените сили.

Представители на над 70 страни ще се съберат днес в турската столица на конференция „Приятели на Сирия”, за да увеличат натиска над сирийския режим и да го накарат да приложи плана на Кофи Анан за излизане от кризата. Саудитският външен министър Сауд ал Фейсал призова международната общност да въоръжи сирийската опозиция, предаде ИТАР-ТАСС.

„Сирийците водят борба, защото не виждат друг изход от кризата след като режимът прати военни сили срещу революцията. Трябва да помогнем на сирийците да се защитят, защото ставащото в Сирия е трагедия с огромни мащаби”, заяви Сауд ал Фейсал в Рияд, където се състоя първият форум между САЩ и шестте арабски монархии от Съвета за сътрудничество в Залива с участието на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

В същото време най-малко 16 души, от които осем войници, бяха убити днес в Сирия при ожесточени боеве и бунтовнически нападения в източната и северозападната част на страната, както и близо до Дамаск, съобщи АФП, като се позовава на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Петима бунтовници, трима войници и офицер, и един цивилен загинаха при боеве в град Курие, в източната провинция Деир аз Зур. Четирима войници били убити при нападение на група дезертьори срещу военен конвой в района на Джиср аш Шугур, северозападната провинция Идлиб, близо до границата с Турция. В същата провинция жена била убита от снайперист, а боеве избухнали край град Саракеб между бунтовници и войници, които извършвали обиски в района. Близо до Дамаск младеж бил убит при засада, устроена от силите за сигурност в град Дмейр, където други четирима души били арестувани.