Сирийските власти се заканиха, че ще спрат „терористичните групи”
Сирийските власти се заканиха, че ще спрат „терористичните групи” / снимка: Reuters

Сирийските власти се заканиха, че ще принудят „терористичните групи” да спрат престъпленията в страната, съобщи сирийската държавна телевизия, позовавайки се на източник от силите за сигурност, предаде Ройтерс.

„Силите за сигурност, изпълнявайки  задължението си да защитават цивилни и страната си, ще принудят терористичните групи да спрат продължаващите престъпления и убийства на цивилни”, се казва и в информация на държавната агенция САНА. Режимът на Башар Асад не признава съпротивата в страната и приравнява бунта към тероризъм, припомня АФП.

Най-малко шест души бяха убити днес от сирийски военни в нарушение на прекратяването на огъня, договорено под егидата на ООН, съобщиха опозиционни активисти, цитирани от ДПА. Повечето от тях са били убити в централната провинция Хомс при интензивен обстрел, съобщиха сирийските координационни комитети. Няколко къщи са били разрушени при бомбардировките.

Прекратяването на огъня в Сирия беше отново нарушено днес от ожесточени бомбардировки над Хомс в деня, когато е предвидено да пристигнат първите наблюдатели на ООН  съгласно първата резолюция на Съвета за сигурност след 13 месеца криза, посочва АФП.

Според сирийски правозащитници обстрелът е насочен основно по квартала Халдие, като там падали средно по три снаряда в минута. Сирийски разузнавателни самолети прелитат над квартала. Снаряди падали и в квартала Баяда. И двата обстрелвани квартала са в ръцете на бунтовниците. Армията контролира 70% от Хомс.

От влизането в сила на 12 април на прекратяването на огъня в Сирия досега са загинали 32 души, повечето от които са цивилни. Новите информации за сблъсъци и за обстрел последваха приетата вчера от Съвета за сигурност на ООН първа резолюция за Сирия, според която още днес на сирийска територия пристигат първи наблюдатели, които ще следят как се спазва прекратяването на огъня, посочва БТА.

Междувременно сирийското правителство приветства предстоящото разполагане на наблюдатели от ООН, които да следят за спазването на примирието, заяви в интервю за Би Би Си медийният съветник на президента Башар Асад Бутайна Шаабан, предаде Ройтерс. Първият екип от шестима наблюдатели трябва да пристигне тази вечер в Сирия и ще бъде разположен на терен в понеделник, съобщи преди това Ахмед Фаузи, помощник на международния посредник Кофи Анан.

Скоро към тях ще се присъединят още около 25 души. Групата е упълномощена да установи връзка и взаимодействие със страните в конфликта и да започне да докладва за съблюдаването на режима на пълно прекратяване на огъня от всички страни и във всички форми.