Сирийските бунтовници превзеха летище до границата с Ирак
Сирийските бунтовници превзеха летище до границата с Ирак / Reuters

Сирийските бунтовници превзеха летище, използвано от военните до границата с Ирак, съобщи Ройтерс, като се позовава на местни активисти. Силите на президента Башар Асад отвърнаха, като бомбардираха летището с изтребители.

Летището в град Хамдан, провинция Деир аз Зур, някога използвано за транспортиране на земеделски продукти, беше превърнато в база за хеликоптери и танкове след избухването на бунта преди 20 месеца. От летището излитаха бойни хеликоптери, които бомбардираха контролираните от бунтовниците райони. Превземането му означава, че силите на режима вече разполагат само с една военновъздушна база в провинцията - главното военно летище в град Деир аз Зур, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Преди два дни бунтовниците превзеха граничния град Албу Камал с 60 хилядно население и след като вече и близкото летище е в ръцете им, те вероятно ще могат да удържат града.

Сирийски войници днес затвориха пътищата, водещи към столицата Дамаск и околните райони, за да затегнат обръча около бунтовниците, съобщи ДПА, като се позовава на държавната телевизия и опозиционни представители.

В северния град Алепо се водят ожесточени боеве между бунтовници и армията, информира Сирийският център за наблюдение на правата на човека. Най-малко двама бунтовници са загинали, уточни неправителствената организация, цитирана от Франс прес.

Вчера 106 души са станали жертви на насилието в различни райони на страната - 42 войници, 42 цивилни и 22 бунтовници.