Сирийските бежанци може да се удвоят до края на 2014 г.
Сирийските бежанци може да се удвоят до края на 2014 г. / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Около 4,1 милиона ще бъдат сирийците, потърсили убежище в чужбина до края на 2014 година, сочи прогноза на ООН, цитирана от Франс прес. В момента те са 2,4 милиона души Според прогнозата около 660 хиляди ще намерят подслон в бежански лагери. Те се смятат за най-уязвими. Останалите 3,44 милиона ще са намерили подслон при роднини, добавя ООН в доклад за хуманитарния аспект на сирийската криза.

ООН поиска да се осигурят общо 6,5 милиона долара за продължаващата вече 33 меесеца сирийска криза, предаде Ройтерс. Призивът за помощ за Сирия възлизаше на почти половината от сумата от 12,9 милиона долара, предвидена за 52 милиона души в 17 страни, призна заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс, цитирана от БТА.

Тя добави, че исканата от ООН сума е най-голямата, искана някога за една единствена криза, но това се дължи на нарастващия брой на бежанците в Сирия и извън нея. ООН изпрати първата доставка на хуманитарна помощ за Сирия от Ирак вчера и заяви, че планира да достави още храна и други стоки за зимата в предимно кюрдския Североизточен регион през следващите 12 дни.