Сирийският град Хомс е подложен на ожесточени бомбардировки
Сирийският град Хомс е подложен на ожесточени бомбардировки / снимка: Reuters

Сирийският бунтовнически град Хомс беше подложен на най-ожесточените бомбардировки от пет дни насам от силите на режима на президента Башар ал Асад, предаде Франс прес, като се позовава на опозиционна организация.

Най-тежки са бомбардировките срещу квартал Баба Амро, започнали призори. Средно по две ракети на минута падат в квартала, заявил пред агенцията шефът на Сирийския център за наблюдение на човешките права, Рами Абдел Рахман, който се позовавал на местни активисти.

По данни на ООН над 300 души са загинали от 4 февруари при офанзивата срещу жилищни квартали в Хомс, с която режимът цели да смаже протестите в третия по големина град в Сирия, наречен "столица на революцията", посочва БТА.

"Ситуацията е трагична. Има бременни жени, болни от сърце и диабет, и най-вече ранени, които не успяваме да евакуираме", заявил Хади Абдала, член на "Революционния съвет на Хомс". Той разказал, че снощи трима активисти влезли в града с кола, натоварена с хляб, детско мляко и лекарства. Автомобилът им бил улучен от снаряд и тримата загинали, целите овъглени. "Казахме им, че е опасно да идват, но те настояваха да се притекат на помощ на жителите", добавил представителят на опозицията.