Сирийската армия установи пълен контрол в град Идлиб
Сирийската армия установи пълен контрол в град Идлиб / снимки: Reuters

Сирийската армия установи пълен контрол в бунтовническия град Идлиб в северозападната част на Сирия след четиридневен щурм, принудил въстаниците да се изтеглят, съобщи Франс прес, като се позовава на местен активист.

"От снощи вече не се водят боеве, Свободната сирийска армия се изтегли, а редовната армия превзе целия град и претърсва къща по къща и извършва арести", заявил Нуредин ал Абдо. Той добавил, че Свободната сирийска армия е предпочела да се изтегли, защото "всички знаят, че тя е неспособна да се изправи срещу огневата мощ на редовната армия", пише БТА.

Установяването на контрол върху Идлиб става две седмици след превземането бунтовническия квартал "Баба Амро" в град Хомс от армията, след близо месец бомбардировки, при които бяха убити стотици жители.

Според активисти обстоятелството, че Идлиб не се съпротивлявал колкото Баба Амро се обяснява с липсата на оръжия за бунтовниците. Докато в Баба Амро бяха изпращани оръжия в изобилие от северен Ливан, граничещ с провинция Хомс, това не се случи с Идлиб. "Бунтовниците от Идлиб не получаваха оръжия. Всичко, с което разполагаха, бяха основно оръжията, които дезертьорите бяха донесли със себе си", посочил Абдо.

Армейски части започнаха атака срещу град Дераа в южна Сирия, предаде Ройтерс. Близо 20 танка и бронетранспортьора са обкръжили квартал Балад и стрелят по сградите, съобщил местният активист Рами Абделхак. Бунтовниците отвръщат на стрелбата, но армията ги превъзхожда с огнева мощ, добавил източникът.

Сирийската армия установи пълен контрол в град Идлиб
netinfo

Трима представители на Сирийския национален съвет, основната сирийска опозиционна коалиция, подадоха оставки заради разногласия и заради неефикасността на СНС, предаде Франс прес. Хайтам ал Малех, който бе член на изпълнителното бюро на СНС, обяви че се оттегля, защото в групата царял хаос, няма яснота какво да се прави в момента и защото СНС не е стигнал много далеч в работата по въоръжаването на бунтовниците.

Другите двама членове на СНС, подали оставка, са Камал ал Лабуани и правозащитничката Катрин ал Тели. Те съобщиха новината на страницата си във Фейсбук, докато Ал Малех го направи в изявление за Ройтерс. Според Ал Тели разногласията в СНС са причинени от някои хора и от някои политически течения в него.

Разпокъсването на сирийската опозиция е една от главните причини за нежеланието на западните страни да въоръжат противниците на режима на Башар Асад, отбелязва Франс прес. Трите оставки бяха подадени в момент, когато СНС е критикуван от активисти и международната общност за липсата на единство.

Италия изтегли персонала на своето посолство в Дамаск и прекрати дипломатическата си дейност в Сирия, съобщи италианското външно министерство, цитирано от Ройтерс. В съобщение на министерството се посочва че тази мярка била предприета от съображения за сигурност и за да "подчертае, че Рим категорично осъжда недопустимото насилие на сирийския режим срещу собственото му население".

Сирийската армия установи пълен контрол в град Идлиб
netinfo

Междувременно стана ясно, че Москва доставя на Сирия оръжие, но няма намерение да използва военна сила в защита на президента Башар ал Асад, заяви в Думата руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Асошиейтед прес. Министърът изтъкна, че оръжието, което Русия доставя на Сирия, не може да се използва срещу бунтовниците. Според него евентуална военна намеса в Сирия би противоречала на руските национални интереси. "Русия не защищава сирийския режим, а суверенното право на самите сирийци да решават своята съдба", подчерта Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Сергей Лавров каза, че Москва приканва сирийския режим "да предприеме стъпки, които биха довели до успокояване на обстановката". Според него други държави би трябвало да използват контактите си, за да принудят и опозицията в Сирия да се откаже от насилието. "Русия настоява за незабавно и координирано прекратяване на огъня от всички замесени страни при безпристрастно международно наблюдение. Следващата стъпка е да се окаже хуманитарна помощ на цивилното население и да се пристъпи към общосирийски диалог без предварителни условия", подчерта руският външен министър. "Нашата цел е постигането на мир и опазването на човешки живот. Алтернативата на това е гражданска война с непредсказуеми регионални последствия". На въпрос дали Русия не се опитва - чрез подкрепата си за Сирия - да постави под съмнение авторитета на САЩ, Лавров отговори: "Ние трябва да укрепваме своя авторитет, а не да подкопаваме авторитета на други страни. Авторитетът на САЩ не бе подсилен от действията им в Ирак и Либия".

Лавров разкритикува Асад за "голямото забавяне" в прилагането на реформите с цел прекратяване на конфликта, предаде Франс прес. Режимът на президента Асад "въведе добри реформи, които обновяват системата и я отварят към плурализъм, но това се прави с огромно закъснение", отбеляза руският външен министър.