Сирийската армия обстрелва град Хомс, лидерът на Хамас изостави щаба си в Дамаск
Сирийската армия обстрелва град Хомс, лидерът на Хамас изостави щаба си в Дамаск / снимки: Reuters

Сирийската армия е предприела в четвъртък вечер голяма офанзива срещу град Хомс, едно от огнищата на антиправителствената съпротива. В някои квартали на града се чуват експлозии и стрелба, предаде Франс прес, цитирайки Местните координационни комитети на опозицията. По града се стреля от танкове, съобщи ДПА.

Местни източници на Асошиейтед прес твърдят, че градът е под обсада. Шейсет и двама души, 43 от които цивилни, са убити в четвъртък при насилия в Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. В Хомс са убити 33 цивилни, девет от които деца.

В бунтовния град Хама, където сирийската армия започна във вторник голямо настъпление, са загинали четирима цивилни, сред които 58-годишна жена, допълва центърът и уточнява, че в момента отново военни настъпват в града. "Квартал Хамидие е мишена от сутринта на ожесточени военни действия. Стрелят с картечници", съобщава центърът и допълва, че се чуват силни експлозии.

Свободната сирийска армия съобщи за арестуването на петима ирански военни в Хомс и призова Техеран да изтегли незабавно офицерите си от сирийска територия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Тези иранци действат по заповед на разузнаването на иранските ВВС и в паспортите им няма виза, разрешение за временно пребиваване или за работа, гласи комюнике на Свободната сирийска армия.

Свободната сирийска армия, която се състои от дезертьори, разпространи видео с мъжете с предполагаеми ирански паспорти.

Сирийската армия обстрелва град Хомс лидерът на Хамас изостави щаба си в Дамаск
netinfo

Бунтовниците, които водят операции срещу редовната армия, призоваха аятолах Али Хаменей да признае присъствието в Сирия на членове на Корпуса на ислямската революция с цел да помогнат на режима на Асад в репресиите срещу сирийския народ и да ги призове да се изтеглят до утре преди обед.

Междувременно голяма сирийска опозиционна група, базирана в чужбина, изрази готовност да предостави пари и оборудване на бунтовниците в Сирия. Това заяви в Париж говорителката на Сирийския национален конгрес Басма Кодмани, цитирана от Ройтерс.

След месеци на хладни отношения, Сирийският национален конгрес (СНК) и бунтовническата Сирийска свободна армия (ССА) неотдавна се споразумяха да реорганизират лошо структурираните бунтовнически групи, воюващи под шапката на ССА.

Кодмани посочи, че с увеличаването на случаите на дезертьорство от армията на режима, започналият преди десет месеца като улични протести бунт вече взема необратими военни измерения и сега дълг на СНК е да помогне на бунтовниците. "СНК сега уточнява на място кои са бунтовническите групи в Сирия и Турция", заяви Кодмани. "Ние имаме военни експерти, бивши сирийски военни, които уточняват къде са те и ги свързват в нещо като командна верига". Опозиционната организация няма да помогне с оръжия, защото е против нападенията срещу индивидуални мишени или сгради, но ще предостави фондове или ще намери спонсори, които да поддържат активността на ССА, посочи говорителката, без да уточнява колко пари ще бъдат изпратени.

По думите на Кодмани бунтовниците в Сирия са между 20 000 и 30 000, и близо 300 в съседна Турция. "Те се нуждаят от средства за комуникации, бронежилетки и несмъртоносно оборудване, за да е сигурно, че са интегрирани един с друг. Ако бъдат оставени изолирани, те ще се превърнат в милиции", отбеляза говорителката. Тя каза също, че един от основните проблеми в превръщането на ССА в сплотена сила е да се намали напрежението между тези, които са дезертирали в началото на бунта, като полковник Риад ал Асад и по-висши офицери като генерал Мустафа ал Шейх, който дезертира този месец. Още един генерал е избягал в Турция, но самоличността му не е установена, добави Кодмани.

Висш руски дипломат заяви, че Москва ще се противопостави на нова проекторезолюция на ООН за Сирия, тъй като тя не взима предвид опасения та на Кремъл, посочва Асошиейтед прес.

В проекторезолюцията, подготвена от Запада и някои арабски страни, не се съдържа изключване на възможността за външна военна намеса, заяви заместник-външният министър на Русия Генадий Гатилов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Гатилов изтъкна, че Русия не е доволна и от неуточнените "допълнителни мерки" в случай, че Сирия не изпълни резолюцията.

Саудитска Арабия ще признае Сирийския национален съвет за официален представител на сирийския народ, заявява в интервю за кувейтския вестник "Ар Раи" висш представител на сирийската опозиция. Той не уточни кога очаква това да стане и не каза дали останалите пет страни от Съвета за сътрудничество в Залива ще последват примера на Саудитска Арабия, предаде Франс прес.

Лидерът на палестинското ислямистко движение Хамас Халед Мешаал практически е изоставил щаба си в сирийската столица Дамаск, съобщи Ройтерс, като се позова на дипломатически и разузнавателни източници. "Мешаал вече не пребивава в Сирия. Той е навън почти през цялото време", заяви дипломат в региона, пожелал анонимност. Регионална разузнавателна служба, също пожелала да запази анонимност, каза: "Той няма да се върне в Сирия. Така е решил. Хамас все още има присъствие там, но то е незначително".

Дамаск е изолиран в резултат на кървавото, продължаващо десети месец въстание срещу режима на президента Башар ал Асад и не е сигурно място, заяви дипломатът, който добави, че Мешаал вече не приема международни посетители в столицата. Наблюдатели смятат, че Мешаал е смутен също от кървавите репресии, които са отнели живота на над 5000 души. Много от жертвите на силите за сигурност са мюсюлмани сунити, съюзници на Мюсюлмански братя, на чиято подкрепа Мешаал разчита.

Източниците отбелязаха, че Мешаал няма да затвори официално политическата централа на Хамас в Сирия, където движението отдавна е подслонявано от Асад и баща му преди него. "През последния месец Мешаал е пребивавал само пет дни в Сирия, а останалото време е прекарал в Катар, Турция и Египет", заяви дипломатът. "Но той не е затворил напълно щаба в Сирия и там все още има няколко представители на Хамас", добави източникът. Той уточни, че Мешаал в момента е в Египет. "Но все още няма споразумение за отваряне на офис в Кайро. Очаква се резиденцията на Мешаал да бъде в Катар, където той може да остане по-голямата част от времето, докато димът над Сирия се разсее", добави дипломатът.

Основаното през 1987 година движение Хамас е смятано от Израел и Запада за терористична организация, отбелязва Ройтерс. То отдавна е подкрепяно от Иран, силен съюзник на сирийския президент Асад. Но през последните четири месеца финансирането на Хамас от Иран явно е прекратено, посочи дипломатът.

Тези дни Саудитска Арабия изтегли наблюдателите си от мисията на Арабската лига в Сирия, критикувана, че не може да сложи край на насилието в Сирия.

Сирийският национален съвет е обединение на повечето сирийски политически партии, които са против режима на президента Башар Асад. В него влизат Местните координационни комитети, либерали, "Мюсюлманските братя", които отдавна са забранени в Сирия, кюрдски организации.