Силно земетресение разтърси Филипините
Силно земетресение разтърси Филипините / снимкa: БГНЕС

Земетресение с магнитуд 6,7 е регистрирано югоизточно от архипелага Сулу на Филипините, съобщи институтът на САЩ за геоложки проучвания, цитиран от Ройтерс. Епицентърът на труса е локализиран на 297 км южно от остров Йоло от архипелага Сулу. Дълбочината е 582 км. Няма сведения за жертви или разрушения, не е отправено и предупреждение за цунами.

Тихоокеанските държави за кратко бяха застрашени от ново цунами, след като две силни земетресения под нивото на океана разтърсиха района. Това става само седмица след като цунами опустоши остров Самоа, съобщават световните агенции.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами в Хонолулу, САЩ, обяви, че има опасност гигантски вълни да залеят 11 тихоокеански островни страни, между които Папуа Нова Гвинея, популярният курортен остров Фиджи, Вануату, Соломоновите острови, Нова Каледония. Застрашени са също Австралия, Нова Зеландия и Индонезия.  Малко преди това бяха регистрирани две силни земетресения с магнитуд 8,1 и 6,7 северозападно от Вануату и югоизточно от остров Йоло от архипелага Сулу на Филипините. Няма данни за жертви или разрушения, пише БТА.

Повече четете на Vremeto.bg