Силни експлозии в Триполи след удари с ракети „Томахоук”
Силни експлозии в Триполи след удари с ракети „Томахоук” / снимки: Reuters

Дългоочакваната военна намеса на международната коалиция в защита на цивилното население в Либия вече е в ход.

Силни експлозии бяха чути тази вечер в Триполи. Става въпрос за удари на съюзническите сили по военни цели в либийската столица, главно елементи на противовъздушната отбрана и ключови командни и комуникационни центрове. Американски и британски кораби и подводници са изстреляли 112 ракети, поразявайки над 20 цели в Либия, за да обезвредят либийската противовъздушна отбрана, заяви представител на Пентагона, цитиран от АП.

Вицеадмирал Бил Гортни, директор на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви пред репортери във Вашингтон, че това е само първата фаза от многофазова операция. Вицеадмирал Гортни отказа да обсъжда каква ще бъде следващата фаза или операция. Атакувани досега са над 20 обекта, съобщи той, като уточни, че е трудно да се оцени успеха на атаките предвид падането на нощта. Ще отнеме от 6 до 12 часа, за да се установи дали противовъздушната отбрана е била неутрализирана. Той подчерта, че за момента американски самолети не летят над Либия и там няма американски сухопътни войски, предаде Ройтерс.

Преди това анонимен военен източник съобщи, че петчленната межуднародна коалиция, съставена от САЩ, Франция, Великобритания, Канада и Италия, започва въздушни удари срещу ПВО на либийския режим с кодово название „Одисей доун”. 25 кораба на коалицията, включително три американски подводници, въоръжни с крилати ракети, са разположени в Средиземно море. В района има и пет американски разузнавателни самолета. Повечето от атакуваните цели са на крайбрежието, около Триполи и Мисрата, понеже там се намират системите на ПВО. Два американски разрушителя - „Стаут” и „Скрантън”, се намират в средиземно море в близост до Либия и са  въоръжени с ракети „Томахоук”.

По-рано тази вечер френски изтребители унищожиха четири танка на силите на Муамар Кадафи, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, като се позовава на телевизия Ал Джазира. Ударите са били нанесени югозападно от Бенгази. Френският самолетоносач „Шарл де Гол” ще отплава към Либия в неделя, съобщиха още от военното министерство в Париж.

„В съгласие с нашите партньори нашите въздушни сили се противопоставят на всяка агресия на самолетите на Кадафи срещу населението на Бенгази. Нашите самолети възпрепятстват въздушните атаки срещу либийските градовете”, каза френският президент Никола Саркози след извънредна среща на върха с участието на редица международни лидери, посочва БТА.

Силни експлозии в Триполи след удари с ракети Томахоук
netinfo

Либийската държавна телевизия съобщи, че либийската противовъздушна отбрана е свалила френски самолет в района на Триполи, край Нджела, без повече подробности, предаде АФП. Медията съобщи още, че „враговете кръстоносци” (западните сили), са нанесли въздушни удари по цивилни обекти в няколко града, предаде Ройтерс. Враговете кръстоносци продължават тази вечер ракетните и въздушни удари срещу няколко цивилни цели в Зуара, Триполи, Мисрата, Сирт и Бенгази, съобщи телевизията, според която болница в предградията на Триполи е била улучена..

Американският президент Барак Обама потвърди, че удари по Либия ще бъдат нанесени незабавно, тъй като Кадафи не е прекратил атаките срещу въстаниците. Обама предупреди, че международната общност ще действа незабавно, за да защити въстаниците от агресията на Кадафи и че операцията ще продължи, докато либийските власти не прекратят насилието. Решението ни е окончателно и намеренията очевидни. Народът на Либия трябва да бъде защитен и на насилието незабавно трябва да се сложи край. Затова нашата коалиция ще пристъпи към операцията незабавно. Това каза американският президент след разговорите си с президента на Бразилия Дилма Русеф.

Силни експлозии в Триполи след удари с ракети Томахоук
netinfo

България също няма намерение да участва в бойни действия, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов.

„Според мен в следващите няколко дни има три опции, които трябва да бъдат разглеждани много категорично. На първо място това е зоната за спиране на полети, която е с мандат от Съвета за сигурност на ООН. На второ място това е операция по прилагането на санкциите срещу режима на Кадафи и на трето място - това е хуманитарната операция, която трябва да се извърши", коментира той.

„Не смятам, че България трябва да участва в операцията по осигуряване на въздушното пространство над Либия, но ако в рамките на НАТО и ЕС има дискусия за това кой с какво може да подкрепи прилагането на санкциите, както и хуманитарната операция, със сигурност нашата страна ще разгледа възможностите, с които да се включи в тези действия”, обясни министър Младенов.

Френски военни самолети извършиха разузнавателни полети над Либия, докато пехота на Кадафи водеше битка с бунтовниците в град Бенгази. Съобщава се, че стотици претъпкани автомобили бягат на изток от града. Либийското правителство настоява, че спазва обявеното вчера прекратяване на огъня, и твърди, че бунтовници нападат села и градове, за да накарат Запада да се намеси. Говорител на либийското правителство направи изявление по телевизията и съобщи, че ако чужди държави се намесят във вътрешните работи на страната ще съжаляват за това. Очаква се ударите на международната коалиция, разрешени с резолюция на ООН, да започнат след края на срещата в Париж.

Русия изрази съжаление, че западни страни са решили да започнат военни действия в Либия, предадоха световните агенции, като цитираха говорителя на руското външно министерство Александър Лукашевич. „Москва изразява съжаление, че редица страни са започнали военна операция в Либия на базата на спешно приетата резолюция на Съвета за сигурност на ООН”, заяви говорителят.

На фона на тази реакция дойде съобщението, че Кремъл е отзовал посланика си в Либия Владимир Чамов, предаде АФП. Руски медии съобщиха, че уволнението на посланика е станало броени часове преди гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, проправяща път за въздушни удари срещу Либия.

Силни експлозии в Триполи след удари с ракети Томахоук
netinfo

Очаква се Съветът на НАТО да издаде заповед за начало на въздушна операция в следващите дни, допълва АП. Служители от алианса казали, че военният щаб уточнява последните подробности на плановете за разполагане на допълнителни бомбардировачи, самолети-танкери, хеликоптери и самолети-радари в няколко бази в Южна Европа.

Силите на либийския лидер Муамар Кадафи стрелят с тежко оръжие по жилищни квартали в Бенгази - бастиона на бунтовниците, предаде АФП, като се позова на разкази на очевидци. Милиции, които подкрепят Кадафи, стрелят безразборно, твърди очевидецът, който се е свързал с АФП по телефона и който описва случващото се като истинско клане. Друг очевидец разказва, че квартали в западната част на Бенгази са подложени на масивен обстрел от силите на Кадафи, но че никакъв техен танк не е проникнал в центъра на града.

„Само танковете на бунтовниците се виждат в центъра на Бенгази. Но милиции, подкрепящи Кадафи, могат да се видят в няколко квартала на града”, допълва очевидецът. Според бунтовнически източници артилерията  и танкове на силите на Кадафи стрелят по западните квартали, но някои снаряди са паднали дори в централната част, главно на централната улица „Гамал Абдел Насър”.

Силни експлозии в Триполи след удари с ракети Томахоук
netinfo

Ожесточени сражения се водят във Фоуейя, на 5 км от центъра на Бенгази. Силите на Кадафи стрелят по бунтовниците от бронетранспортьори и хвърлят по тях гранати, разказват източници. Хиляди хора избягаха от Бенгази заради насилието там. Същевременно силите на Кадафи напредват срещу град Зентен и подлагат на масивен обстрел околностите му, предаде АФП. Зентен е на 145 км югозападно от Триполи и е под контрола на опозицията.

27 либийски бунтовници са загинали при отблъскване на офанзивата на правителствените сили в град Мисрата на около 200 км източно от Триполи, който все още е под контрола на опозицията, съобщиха бунтовници, цитирани от АФП. Силите на режима на Муамар Кадафи навлязоха в центъра на града, след което бяха отблъснати от бунтовниците, заяви говорител на опозицията, който уточни, че градът днес е спокоен. „Унищожихме 14 бронирани автомобила, включително танкове”, заяви той. Либийската държавна телевизия съобщи в четвъртък, че третият по големина град в страната Мисрата е бил завладян от правителствените сили - информация, която бе опровергана от бунтовниците.