Силен вторичен трус разтърси централната част на Чили
Силен вторичен трус разтърси централната част на Чили / снимкa: Reuters

Вторичен трус с магнитуд 6,2 разтърси централната част на Чили тази нощ, съобщи Франс прес, като се позовава на американските власти.

Чилийските военноморски сили са допуснали грешка, като не са предупредили веднага за опасност от цунами след земетресението в събота, заяви вчера министърът на отбраната Франсиско Видал, цитиран от Франс прес.

"Един отдел от флота направи вчера грешка, като не обяви за приливна вълна", заявил министърът пред журналисти в Сантяго, по време на обявяването на актуализираните официални данни за 708 загинали, пише БТА. По думите на министъра първоначално била допусната "грешка в прогнозата", но в крайна сметка точната оценката била направена и системата за тревога била задействана, което помогнало "да се спасят стотици, ако не и хиляди хора".

Повече от жертвите, 541, са в крайбрежния район Мауле, който беше ударен от цунами, заяви вчера президентката Мишел Бачелет, представяйки най-новите данни, 35 часа след катастрофата.

Военните власти снощи наложиха полицейски час в чилийския град Консепсион, съобщи Франс прес. В града с половин милион жители, който е един от най-пострадалите от земетресението, вчера бяха разграбени няколко супермаркети, на фона на недостиг на продукти от първа необходимост.

Местните военни власти предупредиха по високоговорители, че всеки, който се намира без разрешение на улицата от 21.00 часа до 06.00 часа, ще бъде задържан и отведен в полицията.

По-рано вчера президентът Мишел Бачелет обяви извънредно положение в най-засегнатите райони Мауле и Биобио, чийто административен център е Консепсион. Министърът на отбраната Франсинско Видал уточни, че местните цивилни и военни власти трябва да решат дали да наложат полицейски час в рамките на извънредното положение. 

Китай ще отпусне спешна помощ в размер на 1 милион долара на Чили, предаде Франс прес. Китайското министерство на търговията съобщи за решението си в кратко изявление на своя сайт. Китайският президент Ху Цзинтао през уикенда изрази съболезнования на президентката на Чили Мишел Бачелет и й предложи помощта на Китай. Китай, чиято югозападна провинция Съчуан бе опустошена от земетресение с магнитуд 8,0 през май 2008 г., е изпратил десетки спасители и лекари в Хаити, където през януари над 220 000 души загинаха от земетресение с магнитуд 7,7, припомня Франс прес.

Япония ще даде 3 милиона долара спешна помощ за Чили, съобщи главният секретар и говорител на правителството Хирофуми Хирано, цитиран от Франс прес. Токио ще изпрати и стоки от първа необходимост - палатки, електрически генератори, пречистватели на вода и други на обща стойност 30 милиона йени (247 хиляди евро). За Чили ще замине и японски медицински екип. Япония, която е разположена в силно сеизмична зона, обикновено отпуска щедра помощ на държави, пострадали от земетресения, отбелязва Франс прес. Токио например предостави 70 милиона долара на Хаити след катастрофалното земетресение на 12 януари, при което загинаха между 200 хиляди и 300 хиляди души.

Тайван също дари 200 хиляди долара на Чили и е готов да увеличи помощта си при нужда, предаде ДПА, като се позова на министерството на външните работи на страната.  До момента Чили е отклонила предложенията за изпращане на специализирани екипи, отправени от Тайван и от други страни, отбелязва в тайванското външно министерство. Причината е, че латиноамериканската държава има добре обучени спасителни служби и че вторичните трусове продължават.

Хуманитарни групи изпращат известна помощ и експерти в Чили, но казват, че операциите там ще са доста по-различни от Хаити, предаде Асошиейтед прес. Доброволци от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) оказват първа помощ на пострадалите и хуманитарната организация е отпуснала 280 хиляди долара собствени средства. МКЧК и агенциите на ООН обаче подчертаха, че за разлика от Хаити, в Чили местните власти ще имат водеща роля при спасителните и възстановителните операции. Световната здравна организация (СЗО) заяви, че чака чилийският президент Мишел Бачелет да посочи къде има нужда от международна помощ.