Северна Корея обяви за невалидни споразуменията си с Южна Корея
Северна Корея обяви за невалидни споразуменията си с Южна Корея / снимка: БГНЕС

Северна Корея обяви, че отхвърля всички политически и военни споразумения с Южна Корея, включително оспорваната морска граница между двете страни, се казва в изявление на Комитета за мирно обединяване на Корея.

В изявлението на органа, който се занимава с отношенията между Пхенян и Сеул правителството на Южна Корея се обвинява в тласкане на двустранните отношения на ръба на война. Документът идва след месец на обтегнати отношения между двете страни.

По-рано през януари южнокорейски военни обявиха тревога по границата след заплаха от страна на Севера за състояние на пълно противопоставяне срещу Сеул. Изявлението посочва, че всички съгласувани позиции с цел слагане на край на политическото и военно противопоставяне се анулират, включително що се отнася до границата по Жълто море – сцена на кървави сблъсъци през 1999 и 2002 г.

Комитетът остро порицава консервативното правителство на Южна Корея на президента Лий Мун-Бак за безмилостно хвърляне в коша на споразумения, постигнати на срещите на върха между 2000 и 2007 г.