Северна Корея изстреля седем ракети с малък обсег
Северна Корея изстреля седем ракети с малък обсег / снимка: БГНЕС

Северна Корея изстреля днес седем ракети с малък обсег, предаде АП, позовавайки се на генщаба на южнокорейските въоръжени сили. Ракетите "Скъд" са изстреляни от източното крайбрежие на КНДР в рамките на последните 24 часа. Смята се, че КНДР има около 600 ракети от типа "Скъд", които са с обсег от 500 км.

По данни на японското министерство на отбраната те са паднали в Японско море, на няколкостотин км източно от севернокорейската база до град Восон, от която са били изстреляни, предаде ИТАР-ТАСС. Според южнокорейското министерство ракетите са прелетели около 400 км, допълва БТА.  Смята се, че КНДР има около 600 ракети от типа "Скъд", които са с обсег от 500 км.

Южнокорейското министерство на външните работи нарече пробните изстрелвания на ракети "провокационен акт", който нарушава поредица от резолюции на Съвета за сигурност на ООН, съобщи ДПА.

В четвъртък Южна Корея потвърди, че Пхенян е изстрелял над Японско море четири ракети с малък обсег, които са паднали на 120-160 км от източния бряг на КНДР. Според Южна Корея те са били изстреляни в рамките на военни учения.    

През последните месеци напрежението на Корейския полуостров много нарасна. През април КНДР изстреля ракета с голям обсег, която прелетя над Японския архипелаг, а през май извърши втори ядрен опит. Съветът за сигурност на ООН осъди действията на Пхенян и му наложи нови санкции.

Днешните изстрелвания са предизвикателство към САЩ, които честват на 4 юли националния си празник, отбелязват световните агенции. Това не е първият подобен случай. През 2006 г. на 4 юли Пхенян изстреля една ракета с голям обсег и няколко с по-малък, припомня Ройтерс.