/ БГНЕС
Северна Корея е получила помощ от Русия за успешното изстрелване на разузнавателен спътник по-рано тази седмица, твърдят южнокорейски депутати, като се позоваха на разузнавателната агенция на страната.

Изстрелването във вторник бе трети опит на Пхенян след два неуспешни и първият след посещението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Русия през септември, по време на което президентът Владимир Путин обеща да помогне на Пхенян в строи сателити, предаде Ройтерс.

Сеул: Русия е помогнала на Ким Чен-ун да изстреля успешно разузнавателния спътник

След разговорите между двамата лидери Северна Корея е изпратила данни за ракетите-носители, използвани при две предишни изстрелвания на сателити, а Русия е предложила своя анализ на данните, според Ю Санг-бум, член на парламентарната комисия по разузнаване.

"Що се отнася до успеха на третото изстрелване, Националната разузнавателна служба смята, че е имало помощ от Русия", каза Ю пред репортери, като се позова на публично заявения ангажимент на Путин да помогне за ракетата-носител на Корейската народнодемократична република (КНДР), както и на обмена на данни между Пхенян и Москва.

Държавните медии на Северна Корея заявиха преди ден, че лидерът на страната е разгледал снимки на американски военни обекти, направени над остров Гуам, но Ю заяви, че е трудно да се провери дали сателитът е бил в състояние да заснеме такива изображения.

Визита на високо равнище: Какво прави Ким Чен-ун в Русия

Южнокорейските военни казаха, че частите от ракетата, намерени след неуспешното второ изстрелване през май, са показали, че това не би могло да бъде пълноценно функциониращ разузнавателен сателит.
Симеон Томов/БТА