Сержант бе осъден на 10 години затвор за убийство от небрежност
Сержант бе осъден на 10 години затвор за убийство от небрежност / netinfo

Трибунал във военната база Форт Кембъл, щата Кентъки, осъди вчера американски сержант на 10 години затвор за "убийство от небрежност" на трима иракски затворници по време на нападение през май 2006 г. в Ирак, съобщи Франс прес.

В петък 24-годишният сержант Реймънд Джируард бе признат за виновен за убийство от небрежност, възпрепятстване на правосъдието и неизпълнение на заповед. Той бе осъден на 10 години затвор и отстраняване от армията за срамно поведение, посочи военен говорител.

Джируард можеше да получи доживотен затвор, ако бе осъден за предумишлено убийство.

При операция срещу укрепление на бунтовници на остров в река Тигър сержантът, който отговарял за шестчленен екип, изпратил съобщение по радиото до командния си пост, че държат затворници.

Когато офицерът отсреща попитал защо затворниците не са убити, сержантът решил да ги екзекутира, заяви военният прокурор.

След това Джируард задължил останалите войници да прикрият убийството, заплашвайки със смърт всеки, който не поддържа тезата, че затворниците са се опитали да избягат.

В случая са замесени трима от подчинените на сержанта. Те рискуваха да получат доживотна присъда, но се признаха за виновни и се съгласиха да свидетелстват срещу Джируард. Двама от тях бяха осъдени на 18 месеца затвор за убийство, а третия - на девет месеца затвор за прилагане на физическо насилие, отбелязва АФП.