Седем чужденци са сред жертвите на трагедията в Дуисбург
Седем чужденци са сред жертвите на трагедията в Дуисбург / Reuters
Четирима чужденци са сред жертвите на трагедията в Дуисбург
31505
Четирима чужденци са сред жертвите на трагедията в Дуисбург
  • Четирима чужденци са сред жертвите на трагедията в Дуисбург

Германските власти ще трябва да отговарят на доста неудобни въпроси във връзка с трагедията, разиграла се на 24 юли вечерта в град Дуисбург, където при блъсканица по време на прочутия Парад на любовта загинаха 19 души, сред които и 7 чужденци: китаец; холандец; австралийка; италианка, мъж и жена с испанска националност и мъж от Босна. Починали са 11 жени и 8 мъже, на възраст 20 до 40 години.

Точна представа какви са нагласите на обществото във връзка с трагедията властите добиха днес по обед, когато пресконференцията във връзка с трагедията, се превърна буквално в обвинителен процес.

На пресконференцията бяха изнесени няколко конкретни цифри. Посетителите на технофестивала са били 1,4 милиона души, казаха организаторите на фестивала. Това е с 400 000 души по-малко отпреди 2 години, когато изданието му беше в Дортмунд.

Теренът, на който се провеждаше тазгодишното злощастно издание на технофеста, беше на територията на бивша товарна гара. Мястото с площ от 120 000 квадратни метра е можело да побере до 300 000 души, пък каза Волфганг Рабе, ръководител на кризисния щаб в града. Той допълни, че теренът не е бил пълен, което противоречи на изнесените данни от организаторите на феста.

Засега според Детлеф фон Шмелинг, началник на местната полиция, единствената точна цифра е тази на броя на пътниците, пристигнали на гарата в Дуисбург, в периода 9 часа-14 часа в събота, тоест 105 000 души.

По принцип Дуисбург е с население от 500 000 души, припомня Франс прес.

Според Детлеф фон Шмелинг полицията грижливо е следяла за преминаването на потока от хора през тунела, дълъг 200 метра и 30 метра широк, който е единственият път към терена, където се провеждаше фестът. После полицията е направила всичко необходимо да помогне на жертвите на блъсканицата, уточни Фон Шмелинг. Той обаче се въздържа да говори за масов пристъп на паника.

Председателят на националния полицейски синдикат на Германия Райнер Венд каза, че е предупредил властите на Дуисбург още преди година, че градът не е подходящ за проява от този род.

Седем чужденци са сред жертвите на трагедията в Дуисбург
netinfo


Според очевидци става дума за лоша организация. Някои от тях говорят направо за организиран хаос. Някои от присъстващите казват, че много бързо всички безалкохолни напитки и водата са били изчерпани и е останало за пиене само алкохол. Според трети организаторите пускали още хора да влизат на терена, въпреки че той бил пълен.

Франс прес цитира и 18-годишна новозеландска студентка, която дошла от Белгия, където учи, специално за технопарада в Дуисбург. Тъй като тя била изкарала курс за обучение за оказване на първа помощ, се опитвала да помогне на хора, прекалили с алкохола, на дрогирани или на обезводнени гости на феста.

Други очевидци разказват, че в тунела пред входа за терена е имало прекалено много поставени заграждения и мястото, откъдето се е минавало е било доста тясно.

Блъсканицата, при която бяха ранени и най-малко 340 души, стана вътре в тунела и на входа му, припомня Франс прес. 

Организаторите на Парада на любовта, който датира от 1989 г., обявиха, че той повече няма да се организира. Точните причини за трагедията ще бъдат изяснени в хода на съдебно разследване, започнало още вчера, допълва Франс прес.

Седем чужденци са сред жертвите на трагедията в Дуисбург
netinfo