Сателитни снимки показват цената на битките за Рамади
Сателитни снимки показват цената на битките за Рамади / БГНЕС

Над 4500 сгради са повредени или разрушени при боевете, които се водят за иракския град Рамади, показва доклад на ООН, цитиран от Асошиейтед прес.

Изследването, направено чрез сравняване на сателитни снимки на града от юли 2014 г. с изображения от декември, разкрива, че почти 1500 сгради са напълно унищожени.

Ислямска държава е загубила 40% от територията си в Ирак

Рамади, който е столица на провинция Анбар, беше превзет от групировката "Ислямска държава" през май след продължили месеци сражения с иракските правителствени сили. Миналия месец правителствените сили си възвърнаха контрола върху западните и централните райони на града, подпомагани от масирани бомбардировки на международната коалиция.

Според ООН разрушенията в Рамади не могат да се сравняват с тези в Тикрит - последния голям град, който проправителствените сили отвоюваха от "Ислямска държава", и будят притеснения за възстановяването. Данните от доклада са предварителни, тъй като екипите на ООН още не са успели да стигнат до Рамади и да проучат положението на място.

Защо отвоюването на Рамади от джихадистите е толкова важно?

Членове на предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" обещават да дадат над 50 милиона долара за възстановяването на Ирак, но иракски и коалиционни служители казват, че възстановяването само на Рамади може да струва стотици милиони долари.

Източник: БТА