/ Istock
Съединените щати заявиха, че скоро ще наложат нови санкции на иранската ракетна и безпилотна програма след нападението срещу Израел през уикенда и че очакват съюзниците и партньорите им да ги последват с паралелни мерки, предаде АФП.

Съобщението на съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан дойде, след като министърът на финансите Джанет Йелън посочи, че наказателните мерки са в процес на разработване, а ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че неговата служба работи по въпроса.

На 13 април Иран изпрати над 300 ракети, дронове и снаряди по Израел, като отмъщение за смъртоносния удар по консулството на Техеран в Дамаск. Почти всички снаряди бяха прихванати и имаше малки щети.

"През следващите дни Съединените щати ще наложат нови санкции, насочени срещу Иран, включително неговата ракетна и безпилотна програма", както и срещу Революционната гвардия и иранското министерство на отбраната, заяви Съливан.

"Очакваме, че нашите съюзници и партньори скоро ще ни последват със собствени санкции. Тези нови санкции и други мерки ще продължат постоянния барабанен натиск за ограничаване и намаляване на военния капацитет и ефективност на Иран и за противопоставяне на целия спектър от проблемни поведения на страната", добави той.

Американските власти използват икономически инструменти за противодействие на дейностите на Иран, като се прицелват в програмите му за безпилотни самолети и ракети, както и във финансирането на групировки като Хамас, която на 7 октомври извърши собствено нападение срещу Израел.

По-рано Йелън оповести санкциите, като заяви пред репортери: "Действията на Иран застрашават стабилността в региона и могат да предизвикат икономически последици."

Министерството на финансите няма да се поколебае да работи със съюзниците на САЩ, за да "използваме правомощията си за налагане на санкции, за да продължим да прекъсваме злонамерената и дестабилизираща дейност на иранския режим", каза тя.
Тя добави, че "всички възможности за прекъсване на финансирането на тероризма" ще бъдат обсъдени.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС