САЩ са представили на Израел план за нападение срещу Иран
САЩ са представили на Израел план за нападение срещу Иран / снимка: Reuters

Съветникът на президента на САЩ Барак Обама по въпросите на националната сигурност Том Донилън е информирал израелския премиер Бенямин Нетаняху за американските планове за евентуално нападение срещу Иран, съобщи израелският вестник "Аарец".

Според вестника при посещението си в по-рано този месец Донилън се опитал да увери Израел, че Вашингтон е готов да прибегне до военни средства, ако дипломацията и санкциите не са достатъчни, за да принудят Иран да се откаже от програмата си за обогатяване на уран.

Според "Аарец" секретната информация, предоставена на Израел от Донилън е най-сериозният опит на САЩ, наред с посещението на държавния секретар Хилари Клинтън, да убедят Израел да не предприема самостоятелни военни действия срещу Иран.

Асошиейтед прес и Ройтерс посочват, че един от съветниците на Нетаняху, Харел Локер, отказал да коментира съобщението на "Аарец" в интервю за местно радио. Друг правителствен източник заявил за Ройтерс по телефона, че "не може да коментира разговорите по време на закрити дипломатически срещи". Друг неназован източник от израелското правителство заявил за Ройтерс по телефона, че в съобщението на "Аарец" няма нищо вярно - "нито е имало среща на четири очи на Донилън с премиера, нито е имало разговори за плановете на САЩ за евентуален военен удар срещу Иран", допълва БТА.

Съобщението на "Аарец" се появи в деня, в който основният опонент на Барак Обама на президентските избори в САЩ през ноември, кандидатът на Републиканската партия Мит Ромни, се очаква да разговаря с президента Шимон Перес и с премиера Нетаняху. Още преди тези срещи Ройтерс съобщи, че според високопоставен съветник на Ромни кандидатът на републиканците за президент бил готов да подкрепи евентуално решение на Израел да предприеме превантивен удар срещу Иран с цел да не допусне Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

Израел вече предупреди Запада, че е въпрос само на време преди иранската ядрена програма да навлезе в "зоната на недосегаемостта" - т.е. когато разположените дълбоко под земята комплекси за обогатяване на уран ще бъдат недосегаеми за въздушен удар, посочва Ройтерс.