САЩ са готови за военен вариант за Сирия, ако Обама го избере
САЩ са готови за военен вариант за Сирия, ако Обама го избере / снимки: Gulliver/Getty Images

Пентагонът е готов да осъществи военните опции за Сирия, ако президентът Барак Обама реши да прибегне до който и да било от тях, заяви американският министър на отбраната Чък Хейгъл пред репортери по време на визита в Малайзия.

По думите му президентът Обама е поискал от Пентагона да подготви варианти за всички случаи. „Ние го направихме и сме готови да осъществим всеки вариант, ако той реши да приложи този вариант”, каза Хейгъл, цитиран от Ройтерс. Хейгъл обаче отказа да уточни какви действия биха предприели САЩ, предаде АП.

По думите му администрацията все още преценява дали да използва военна сила в сирия в отговор на предполагаемата химическа атака. Преценяват се много фактори, като разузнавателна оценка за атаката в Сирия, юридически въпроси и проблемът с международната подкрепа за евентуален военен отговор, отбелязва БТА.

Хейгъл започна от Малайзия едноседмична обиколка в Азия, но поддържа контакт с Вашингтон за събитията в Сирия.

Напрежението в Сирия ескалира, след като опозицията обвини силите на Башар Асад, че са използвали химическо оръжие срещу собствения си народ и при атака в района на Дамаск са загинали 1300 души. Международната общност призова за пълно разследване на информациите, но инспекторите на ООН в Сирия все още не са допуснати до района на атаката.

Обама заяви по-рано, че новите обвинения срещу сирийското правителство в употреба на химическо оръжие са най-сериозните досега, но посочи, че САЩ трябва да са предпазливи в отговора си, и даде да се разбере, че няма да прибързва с ангажирането на страната си в нова скъпа война.

САЩ са готови за военен вариант за Сирия ако Обама го избере
netinfo