/ Guliver/Getty Images
Президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ са готови да се справят с кризата около Северна Корея и без Китай, ако е необходимо, предаде Ройтерс.

Тръмп се срещна с китайския президент Си Цзинпин миналата седмица и разговаря с него по телефона снощи.

Тръмп: Северна Корея си търси белята

"Президентът Си иска да постъпи правилно. Много добре се спогодихме, мисля, че имаме добър личен контакт. Мисля, че той иска да ни помогне за Северна Корея", каза Тръмп на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Говорихме за търговия, обсъдихме много неща и казах, че начинът да постигнат добро търговско споразумение е да ни помогнат със Северна Корея, иначе ще действаме сами. И така става. Като имам предвид, че ще действаме заедно с много други държави", каза Тръмп.

Китайското външно министерство заяви, че в снощния телефонен разговор Си е казал на Тръмп, че Пекин е готов да работи за безядрен Корейски полуостров, но иска мирно решение на кризата с ядрената програма на Пхенян, отбелязва Асошиейтед прес.

САЩ: Военните действия срещу Северна Корея са "опция на масата"

Тръмп заяви, че е прекрасно, че Китай се е въздържал при гласуването на подкрепяната от Запада проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, в която се осъждаше използването на химически оръжия в Сирия. Русия наложи ветото си на текста, в който се иска бързо разследване на химическата атака.

Китай обикновено подкрепя Русия в гласуванията в Съвета за сигурност, така че решението на Пекин вместо това да се въздържи е значителна промяна, отбелязва АП.
БТА