САЩ разследват полицаи за убийството на чернокож инвалид
САЩ разследват полицаи за убийството на чернокож инвалид / Thinkstock/Getty Images

Министерството на правосъдието на американския щат Делауеър започна разследване на инцидент, при който полицаи застреляха афроамериканец, придвижващ се в инвалидна количка.

Целта на разследването е „да се определи дали полицията е действала в съответствие със закона на Делауеър", се казва в съобщение на министерството.

По-рано в интернет се пови видео, на което се вижда как полицаи викат „Ръцете горе!" на 28-годишния афроамериканец Джеръми Макдоъл. След като той не вдигнал ръце, срещу него е направен изстрел, а след това още няколко. Макдоъл е загинал на място. Произшествието е станало през деня на улицата, няма други пострадали.

Миналата седмица полицията заяви, че Макдоъл се опитал да извади пистолет, което накарало полицията да открие огън. Семейството на Макдоъл отрича у него да е имало оръжие. Оръжие в ръцете на жертвата не се вижда и на видеото, разпространено в интернет.

Последните години САЩ силен отклик получиха случаите, когато полицаи откриваха огън срещу афроамериканци. Те станаха повод за масови протести и безредици.

Източник: БГНЕС