Сирия е готова да предостави на експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) достъп до военновъздушната база Шайрат, за да проверят дали там се е съхранявал зарин.
Сирия е готова да предостави на експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) достъп до военновъздушната база Шайрат, за да проверят дали там се е съхранявал зарин. / БГНЕС
Сирия е готова да предостави на експерти достъп до военновъздушната база Шайрат, за да проверят дали там се е съхранявал зарин
Американското разузнаване е прехванало разговори, в които сирийски военни и експерти по химически оръжия са обсъждали подготовка на нападение с използване на бойното отровно вещество зарин в сирийската провинция Идлиб. Това съобщи телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на неназовани източници в американското правителство, предаде ТАСС.

Тръмп за химическото нападение в Сирия: Ужасно оскърбление за човечеството

Прехванатите данни били част от огромния масив разузнавателна информация, събирана от САЩ в страни като Сирия и Ирак. Си Ен Ен не разкри подробности от прехванатите комуникации, отбелязва агенцията.

Телевизията посочи, че Вашингтон не е знаел за подготвяната атака по-рано, защото поради огромния обем събирана информация голяма част от нея често остава необработена. Но след като стана известно за нападението с химическо оръжие в провинция Идлиб, САЩ веднага започнали да изучават събраните разузнавателни данни с цел установяване на виновника за нападението, отбеляза Си Ен Ен.

Путин за Сирия: Неприемливо е да се отправят безпочвени обвинения

Цитирани от телевизията американски официални представители заявили, че за тях няма никакво съмнение, че за използването на химическо оръжие носят отговорност сили, подчинени на сирийския президент Башар Асад.

Според Си Ен Ен, до момента САЩ не са открили в прехванатите от тях данни информация, показваща, че представители на руските въоръжени сили са влизали в каквито и да са комуникации във връзка с атаката в Сирия.

САЩ проучват евентуална роля на Русия в химическото нападение в Сирия

Междувременно постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари съобщи, страната е готова да предостави на експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) достъп до военновъздушната база Шайрат, за да проверят дали там се е съхранявал зарин.

Той заяви, че Дамаск е изпратил писмо до генералния директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджю с молба "да изпрати безпристрастна и професионална мисия в Хан Шейхун и на авиобазата Шайрат, за да се установи какво наистина се е случило".

Режимът на Башар Асад е отговорен за химическата атака в Сирия, уверен е министърът на отбраната на САЩ

"Сирия подчертава готовността си да осигури достъп на мисията до авиобазата Шайрат, за да установи дали там се е съхранявал зарин", каза дипломатът. По думите му за достъп до Хан Шейхун експертите от ОЗХО ще имат нужда от гаранции за сигурността си от "Джебхат ан Нусра" и други терористични групировки, които действат в този район, както и от "страните, които им оказват подкрепа".

Джафари увери, че правителството на Сирия е най-заинтересовано да се хвърли светлина върху случилото се в град Хан Шейхун.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА