САЩ потвърдили, че руски самолет е навлязъл в турското небе
САЩ потвърдили, че руски самолет е навлязъл в турското небе / Guliver/Getty Images

Пентагонът потвърждава, че руски самолет е нарушил въздушното пространство на Турция в петък.

Това е заявил представител на американското военно ведомство пред РИА Новости.

В събота министерството на външните работи на Турция обяви, че на 29 януари руски самолет Су-34 е нарушил въздушното пространство на страната. Русия категорично отрича това да се е случвало.

Отново напрежение между Москва и Анкара след засечен руски самолет над Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че иска да се срещне с руския си колега Владимир Путин след инцидента.

Руското министерство на отбраната опроверга изявленията на Турция за предполагаемо нарушение на турското въздушно пространство от руски военни самолети.

"Никакви нарушения на турското въздушно пространство от самолети на руската авиогрупа в Сирия не е имало. Изявленията на турската страна относно предполагаемо нарушение на въздушното пространство от руски Су-34 е голословна пропаганда", каза говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Русия отрече информацията за нарушаване на турското въздушно пространство

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия трябва да спазва въздушното пространство на страните-членки на НАТО. В публикувано на страницата на НАТО изявление в отговор на твърденията на турската страна, се призовава Русия "да действа отговорно и да зачита напълно въздушното пространство на НАТО. Русия трябва да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че подобни инциденти няма да повтарят".

Източник: БГНЕС