САЩ отзовават Джеймс Уорлик, новият посланик у нас ще е Марси Райс
САЩ отзовават Джеймс Уорлик, новият посланик у нас ще е Марси Райс / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Марси Райс номинирана за посланик на САЩ у нас. Уорлик си тръгва предсрочно?
53788
Марси Райс номинирана за посланик на САЩ у нас. Уорлик си тръгва предсрочно?
  • Марси Райс номинирана за посланик на САЩ у нас. Уорлик си тръгва предсрочно?

Президентът на САЩ Барак Обама номинира Марси Рийс за нов американски посланик у нас. Това стана ясно от официално негово изявление, публикувано в сайта на Белия дом. Рийс ще дойде на мястото на Джеймс Уорлик. Той беше номиниран за поста си у нас през октомври 2009 г. и встъпи в длъжност четири месеца по-късно. Мандатът му изтича през януари 2013 г., което означава, че времето от номинацията на Рийс до очакваното й встъпване в длъжност е двойно по-дълго, от това на Уорлик.

Информацията, че Джеймс Уорлик ще бъде отзован, се появи в началото на април от базирания в Брюксел сайт New Europe. Сред публикациите по темата се появиха твърдения, според които евентуалното му предсрочно освобождаването е свързано с проблемите на американската компания „Шеврон" в проучването за наличие на шистов газ в страната ни и неуспешните опити на Уорлик да убеди българското общество в безопасността на технологията. Дипломатът тогава опроверга твърденията, като обясни, че няма никаква ясна дата за това кога точно ще приключи мандатът му, но лично негово решение е да остане в България възможно най-дълго.

Откакто е у нас, Уорлик е определян за един от най-ексцентричните американски дипломати. Посланикът дори се появи на малкия екран, за да изиграе самия себе си в сериала „Стъклен дом".

Номинираната да представлява американското правителство в България Марси Бърман Рийс е дългогодишен дипломат и член на висшия състав на Държавния департамент. От 2008 г. до 2009 г. е била главен заместник помощник на държавния секретар по европейските и евроазиатските въпроси. Работила е в американското посолство в Багдад между 2007 г. и 2008 г. В продължение на три години е била посланик на САЩ в Албания. Ръководител е на мисията в Бюрото на САЩ в Прищина, Косово. Сред дипломатическите постове на Рийс са и тези в Лондон, Турция и Доминиканската република.

Преди да влезе в сила номинацията й за посланик на България трябва да бъде одобрена от Сената на САЩ.

Джеймс Уорлик е завършил Университета „Станфорд" през 1977 г. Той получава магистърска степен по политология от колежа Уодам (1979 г.), както и магистърска степен по право и Дипломация 1980 г. от Института за право и дипломация „Флечър". Преди да започне работа в Държавния департамент, Уорлик работи като заместник-представител на Фондацията за Азия във Вашингтон и във Филипините, както и като анализатор на въпроси от външната политика в Службата за конгресни проучвания към Конгресната библиотека. След това става директор на Офиса за европейска сигурност и политически въпроси, отговарящ за военно-политическите въпроси и въпросите на сигурността в Европа и бившия Съветски съюз, включващи НАТО, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и за въпросите, свързани с дейността на контрола над въоръжаването и неразпространението на ядрените оръжия (2005-2006). В качеството си на директор на „Политически въпроси на ООН" към БМОВ през 2003-2005 г. Уорлик работи като главен съветник на посланик Л. Пол Бремър в Багдад, Ирак, от януари до юли 2004 г. Някои от другите постове, които е заемал, са: генерален консул в Посолството на САЩ в Москва; директор за Германия, Австрия и Швейцария в Бюрото за европейски въпроси; съветник и заместник-съветник по политическите въпроси в Посолството на САЩ в Германия; специален помощник на Държавния секретар; наблюдател на Операционния център; консул във Филипините и секретар по политическите въпроси в Бангладеш, посочва Уикипедия.

Непосредствено преди сегашното си назначение посланик Уорлик е работил като главен заместник на помощник държавния секретар в Бюрото за международни организационни въпроси (БМОВ) през април 2006 г., където отговаря за всички аспекти на американската външна политика в ООН и множество други организации с многостранно участие.

Женен е за Мери Уорлик, посланик на САЩ в Сърбия.

На 1 ноември 2010 г. е отличен с почетния знак на Министерството на културата Златен век.

Като посланик в България усилено лобира за разработването на шистови находища на газ в страната и изказва съжалението си от забраната върху хидравличното разбиване, която Народното събрание налага през януари 2012 г.

Уорлик участва и във втория сезон на българския сериал „Стъклен дом".