САЩ обвиниха двама иранци в заговор срещу саудитския посланик във Вашингтон
САЩ обвиниха двама иранци в заговор срещу саудитския посланик във Вашингтон / снимка: Reuters

Властите на САЩ осуетиха заговор за бомбени атентати срещу посолствата на Израел и Саудитска Арабия във Вашингтон и убийството на саудитския посланик в САЩ, предадоха световните агенции. Заговорниците са идентифицирани като Мансор Арбабсиар, който бе задържан на 29 септември на летище „Кенеди” в Ню Йорк, и
Голам Шакури, който се издирва. Арбабсиар бе изправен пред съд в Манхатън днес и може да получи доживотен затвор.

Президентът Барак Обама е бил информиран за заговора още през юни. Заговорът е бил осуетен от ФБР и агенцията за борба с наркотрафика. Проучва се възможността зад този заговор да стоят иранските власти, тъй като Шакури е член на Кудс, звено на иранските Революционни гвардейци.

Шакури одобрил план за убийството на саудитския посланик в САЩ принц Турки ибн Фейсал ал Сауд в телефонни разговори с Арбабсиар. През юли и август Арбабсиар платил 100 000 долара на информатор на агенцията за борба с наркотрафика за убийството на посланика. След ареста си миналия месец той признал вината си.

Министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър заяви на пресконференция, че заговорът е бил „изготвен, организиран и ръководен от елементи на иранското държавно ръководство”. Министърът съобщи, че иранците наели мексикански наркокартел да извърши убийството на посланика. Цялата операция струвала
1,5 млн. долара.

Холдър заяви, че още в близките часове САЩ ще вземат неуточнени мерки срещу иранското правителство. На въпрос дали заговорът е бил одобрен на най-високо ниво в иранското държавно управление Холдър отвърна, че министерството на правосъдието не отправя такова обвинение. „Това, което се опита да направи иранското правителство е ужасяващо и дава повод за тревога. Ще влезем в контакт със съюзниците ни и страните навсякъде по света, за да ги информираме какво е било осуетено", каза Холдър.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви в интервю за АП, че САЩ подготвят нови наказателни мерки срещу иранци, имайки предвид санкции, които ще наложи министерството на финансите на САЩ. Клинтън предрече, че разкритият заговор още повече ще изолира Иран от международната общност.

В същото време Иран отхвърли американските твърдения, че е замесен в заговор за убийството на саудитския посланик във Вашингтон, предаде АП. Официалната иранска осведомителна агенция ИРНА нарече обвиненията на министерството на правосъдието „нов пропаганден сценарий на Америка”, насочен срещу Иран.