САЩ и Индия трябва да подобрят сътрудничеството в отбраната
САЩ и Индия трябва да подобрят сътрудничеството в отбраната / снимка: БГНЕС

САЩ и Индия трябва да използват възможностите да си сътрудничат повече в развитието на отбраната и да не позволяват прекомерни държавни регулации и други проблеми да пречат на напредъка между двете страни, заяви днес в реч министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, цитиран от АП.

Хейгъл си тръгва от Индия с малко конкретни споразумения, признавайки, че двете страни трябва да активизират сътрудничеството си в сферата на отбраната и то да се трансформира от просто купуване и продаване в съвместно производство, съвместно развитие и по-свободен обмен на технологии.

На срещи с високопоставени правителствени фигури в Индия той настоя за по-широко сътрудничество в производството на нови оръжия, включително пилотен план двете страни да развият съвместно ново поколение противотанкова ракета. САЩ се надяват да си партнират с Индия, в момент когато тя модернизира армията си, но индийските лидери проявяват по-голям интерес към възможностите за съвместна развойна дейност, отколкото просто да купуват оръжие американско производство, посочва АП.

По думите на Чък Хейгъл новата инициатива включва дузина предложения за трансфер на технологии и производствен опит към Индия. Те включват план за САЩ и Индия да произведат и развият съвместно следващо поколение на противотанковата ракета „Джевлин”, която да бъде по-евтина, по-лека и с по-голям капацитет.

Тази инициатива за развитие е част от по-широки усилия на САЩ да подобрят често пъти трудните си отношения с Индия, която е сочена за ключов съюзник в Азия, отчасти като възможна превантивна мярка срещу Китай, отбелязва БТА.

В своята реч Хейгъл призна за напрежение във връзка с Китай, посочвайки, че САЩ и Индия трябва да продължат да работят заедно по регионални въпроси, като избягват „клопките на съперничеството”.