Саркози: Дълъг път стои пред преговорите за климата
Саркози: Дълъг път стои пред преговорите за климата / снимкa: БГНЕС /

Преговорите с източноевропейските страни по плана на Европейския съюз за климата отбелязаха напредък, но има още много път. Това заяви френският президент Никола Саркози на пресконференция в Гданск, която даде заедно с ръководителите на девет източноевропейски страни членки на Евросъюза, сред които България. „Преговаряме, но е необходимо да се намери баланс. Имаме още осем дни, това е достатъчно, за да се постигне съгласие, добави той, имайки предвид предстоящата среща на върха на ЕС”, посочи френският президент. На форума България е представена от министър-председателя Сергей Станишев.

Междувременно, в Гданск френският президент Никола Саркози се срещна за първи път с Далай лама. "Според мен Тибет винаги е бил част от Китай, а Далай лама не е призовавал за независимост на Тибет", каза Саркози.

"България очаква усилията й за намаляване на емисиите на въглероден диоксид да бъдат отчетени и подкрепя усилията на председателя на ЕС и президент на Франция Никола Саркози за приемане на пакета с мерки в енергийната област", каза на пресконференцията Сергей Станишев. Той посочи, че за периода 1988-2005 г. страната ни е намалила със 70% въглеродните емисии. Станишев заяви, че общата воля на Европейския съюз е за постигане на 20% намаление на вредните емисии до 2020 година. В този срок се очаква производството на енергия от възобновяеми енергийни източници също да достигне 20%.

"Мненията се сближават, но трябва да бъдат уточнени още някои точки", заяви полският премиер Доналд Туск. Постигнато е предварително съгласие за по-дълъг период, добави той, споменавайки 2019 г., но също без повече подробности.

Ябълката на раздора е срокът 2013 г., когато да започне продажбата на търг на квотите за емисии на въглероден диоксид, които сега са безплатни. Някои страни членки, сред които от Източна Европа, настояват за преходен период.