Сара Пейлин обяви, че няма да се кандидатира за Белия дом
Сара Пейлин обяви, че няма да се кандидатира за Белия дом / снимка: БГНЕС, архив

Сара Пейлин обяви, че няма да участва в президентските избори през ноември 2012 година в САЩ. Бившият губернатор на Аляска обяви решението си в писмо до нейните привърженици, разпространено чрез медиите.

Пейлин остави в продължение на месеци в публичното пространство да витае напрежение относно плановете й. "След много молитви и зрял размисъл реших да не се кандидатирам на първичните избори на републиканците през 2012 година за поста президент на САЩ", каза 47-годишната Пейлин. Тя подчерта, че е отдадена на Бог, семейството и страната си. "Моето решение се съобразява с този ред", обясни тя. "През следващите седмици ще участвам в определянето на стратегия за смяна на президента, спечелване на Сената и запазване на Камарата (на представителите) от републиканската партия".

Пейлин бе губернатор на Аляска в продължение на две години и половина. Нейното решение последва с два дни това на губернатора на Ню Джързи Крис Кристи, който също се отказа от участие в изборите.

По време на кампанията през 2008 година, когато Пейлин бе кандидат за вицепрезидент на републиканеца Джон Маккейн, тя бе сравнявана с "питбул с червило", мобилизираше своите избиратели, раздавайки тежки удари към Обама, като го обвиняваше, че "дружи с терористи", припомня БГНЕС. Агресивният й стил обаче постепенно отблъсна някои от избирателите, които я оцениха като недостатъчно квалифицирана, за да замести евентуално на поста Джон Маккейн.

За 7 седмици кампания Сара Пейлин успя да натрупа сериозен куп гафове и неумели изявления, показващи празнини в познанията й.