Саддам подценил опасността от нападение на САЩ
Саддам подценил опасността от нападение на САЩ / netinfo

Саддам Хюсеин е поддържал заблудата, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение, защото е смятал, че САЩ няма да нападнат. Това твърди агент на ФБР, който е разпитвал бившия иракски президент.

В интервю за телевизионния канал Си Би Ес, което предстои да бъде излъчено в неделя, агентът Джордж Пиро описва разговорите си със Саддам след залавянето му през декември 2003 година.

"Той ми каза, че първоначално е направил погрешна преценка за намеренията на президента Буш. Той смятал, че САЩ ще отвърнат със същия тип нападение, както през 1998 година, с четиридневни въздушни удари", казва Пиро.

По думите на Саддам пред разпитващия го агент Ирак е устоял на тези нападения и иракският лидер е желаел отново да бъде подложен на такива.

Агентът на ФБР разказва в интервюто, че Саддам Хюсеин първоначално изобщо не е вярвал, че САЩ ще го нападнат, а когато инвазията вече станала неминуема, бил попитал генералите си дали ще могат да устоят в продължение на две седмици. В този момент според иракският лидер трябвало да се отиде към варианта "тайна война", твърди Пиро, като изразява убеденост, че бунтовническата съпротива е по план на Саддам Хюсеин.