Ирак 4 години по-късно: Кланета, хаос и промени
Ирак 4 години по-късно: Кланета, хаос и промени / netinfo

Четири години след американската инвазия, чиято цел бе да разоръжи Ирак и да създаде демократичен прозападен анклав в Близкия изток, страната е въвлечена в спиралата на унищожителното религиозно насилие, отнело живота на десетки хиляди хора, пише агенция Франс прес.

След като свали от власт Саддам Хюсеин, без да открие каквото и да било оръжие за масово унищожение, Белият дом не планира изтегляне, а тъкмо напротив - готви се да прати нови 25 000 войници, така че да засили присъствието си и през юни да разполага със 160 000 военни в Ирак.

Най-засегнати от насилието между верските общности са Багдад и провинция Диала и макар ефектът от въведения през февруари план за повишаване на сигурността в Багдад вече да се долавя, взривяването на коли бомби в столицата продължава.

В западната и северната част на страната „Ал Кайда” продължава безмилостните атаки срещу иракските и американските сили. На юг шиитските милиции си оспорват контрола над територии и петролни ресурси.

Около 2 милиона иракчани са напуснали родината си, а милион и осемстотин хиляди - дома си вътре в страната, сочат данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Броят на загиналите трудно може да се определи. Според интернет сайта Iraq Body Count загиналите от началото на войната цивилни са близо 58 800, което вероятно е много по-малко от действителния брой. Най-малко 3205 амеркански и 132 британски войници, както и 124 от коалиционните сили са загинали за тези четири години.

Пентагонът подчертава, че последното тримесечие на 2006 година е периодът с най-много жертви от началото на конфликта, а в началото на 2007 година насилието не стихва. Иракското правителство обаче иска да гледа отвъд тази статистика.

Ако съдим по историята, при такава промяна винаги се лее кръв. Справянето с подобни сътресения не е лесно, а това несъмнено е най-значителният конфликт в района, казва пред АФП Басем Ридха, съветник на министър-председателя Нури ал Малики.

Има и постижения. Саддам е свален. Сега иракчаните са свободни. Всеки иракчанин има право да изрази мнението си, без да се страхува. Има много политически партии, свободен печат и различни телевизионни канали, добавя Ридха.

При Садам онези, които гледаха сателитни канали, ги екзекутираха или изчезваха. Нямаше мобилни телефони, нито интернет. Някога иракчанинът работеше за 5 долара на месец, а сега - за 250, изтъква съветникът.

Ридха посочва също одобрената с референдум нова конституция, правителството на националното единство и изборите за парламент, в който 25 процента от депутатите са жени. "Хората не си дават сметка, но ние бяхме в каменната ера, строим страната си от нулата", заключава той.

Американското командване смята, че не се говори достатъчно за усилията за възстановяване на Ирак и припомня построените 976 училища, 154 гранични пункта, 92 казарми за пожарникарските подразделения, както и 32 пощи. /БТА/