/ iStock/Getty Images
Русия преквалифицира руски ветерани, сражавали се в Украйна, като преподаватели в нов курс по отбрана, който ще се преподава в руските училища, предаде Ройтерс.

Москва преразглежда училищната си програма от началото на така наречената специална военна операция в Украйна. Нови учебници предоставят ревизирана интерпретация на разпадането на бившия Съветски съюз, ерата на Владимир Путин и причините за войната в Украйна.

Русия също така актуализира съществуващ курс, за да включи в него основите на военно обучение за деца на възраст от и над 16 години, както и да ги запознае с руските въоръжени сили и как може да се служи в тях. Новият курс, който според министерството на образованието включва и изучаване на боравене с автомат "Калашников" и различни видове ръчни гранати, както и самозащита, се нарича "Основи на сигурността и защитата на родината".

Министърът на образованието на Русия Сергей Кравцов вчера съобщи, че тази година е създаден център за преквалификация на ветерани, които са инструктирали военни за участие в така наречената специална военна операция в Украйна, както и на ветерани, участвали в самите бойни действия там. Те ще преподават в новия курс, чиято пълна версия ще започне да се изучава в руските училища от 1 септември следващата година. Учениците в същия курс ще се запознаят и с бойните дронове.

По официални данни най-малко 133 000 души в Русия са категоризирани като ветерани от украинския конфликт, което дава право на тях и техните семейства да ползват редица финансови и други облаги.
Габриела Големанска/БТА