Руски самолети ударили пет болници в Сирия?
Руски самолети ударили пет болници в Сирия? / БГНЕС, архив

Руската авиация е нанесла девет въздушни удара срещу пет болници и здравни центрове в контролирани от бунтовници региони в Сирия. Загинали са цивилни и медицински персонал, съобщи Сирийско-американското медицинско дружество (САМД), цитирано от Франс прес.

САМД публикува комюнике, според което вчера е била ударена негова болница в град Сермин в провинция Идлиб. Пет медицински центъра, управлявани от САМД, са били атакувани от руски самолети, включително два в провинция Халеб, един в Латакия, един В Хама и този в Идлиб.

Сирийски бунтовници: Дайте ни стингъри, за да се заемем с руснаците

При последното нападение са загинали двама медици, поне десет цивилни и са били ранени 28 цивилни. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи за 13 загинали.

САМД е базирано в Съединените щати, развива дейност на територията на Сирия и е финансирано от американски и сирийски лекари.

45 бунтовници и цивилни загинаха при руски въздушни удари в Сирия

Русия отрече нейни самолети да са ударили болницата в провинция Идлиб. От началото на сирийската война през 2011 г. са извършени общо 313 нападения от различни играчи срещу здравни заведения.

Близо 450 души са загинали при руските въздушни удари срещу позиции на бунтовници и джихадисти в Сирия, откакто Русия се намеси на 30 септември във войната, съобщи Франс прес.

От 446 загинали 295 са бойци, а 151 са цивилни, съобщи за АФП директорът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

Сред загиналите цивилни има 38 деца и 35 жени, уточни Абдел Рахман, чиято организация разполага с голяма мрежа от медицински източници и активисти в Сирия.

При бомбардировки на руски самолети "са загинали 75 джихадисти от "Ислямска държава", 31 от сирийския клон на Ал Кайда "Джебхат ан Нусра" ("Фронт на победата") и 189 бунтовници от умерените и ислямистки групировки", допълни той.

Източник: БТА