Руски генерал: Да гледаме с хумор на снимките за военното ни присъствие
Руски генерал: Да гледаме с хумор на снимките за военното ни присъствие / снимка: БГНЕС

След като американското правителство показа сателитни снимки в подкрепа на тезата си, че руски войски продължават да се намират в близост до украинската граница, руски генерал заяви, че хората трябва да се отнасят с чувство за хумор към тези изображения, съобщава БГНЕС.

Държавният департамент на САЩ показа сателитни изображения, на които се вижда, че на 9 май в района на границата между двете държави е имало струпване на близо 20 хеликоптера на военновъздушните сили на Русия.

Към публикуваните от САЩ снимки за руско военно присъствие по границата с Украйна трябва да се отнасяме с чувство за хумор, заяви бившият началник на международното управление в руското военно министерство ген. Евгений Бужински. По думите му те са "продължение на нагнетяване на обстановката".

"Взимате миналогодишни снимки и ги показвате на широката публика. Още повече, че тя не може да чете космическите снимки", коментира ген. Бужински. Дори аз да погледна такава снимка, ще видя самолети, но къде са те, може би са заснети някъде в Далечния изток. И се налага да вярваш на онези, които казват, че те са правени вчера и е била снимана именно Белгородска област" отбеляза генералът.

Той добави, че в цяла Русия има военни летища и полигони с военна техника, някои от тях са в райони, близко до Украйна. "Какво сега, трябва да махнем от границата с Украйна на 1000-километрово разстояние всички самолети и вертолети, за да кажат американците, че там няма нищо? Това е глупаво", обобщи Евгений Бужински.

Наскоро президентът Владимир Путин обяви, че Русия е изтеглила войските си от границата. Пентагонът и НАТО неведнъж са заявявали, че не виждат признаци за изтеглянето на руските части от границата. За снимките на НАТО, разпространени миналия месец, руският Генщаб заяви, че датират не от пролетта на 2014 г., а от август 2013 година, когато руската армия е провеждала учение там.