Федералната служба за сигурност (ФСС) е предотвратила нападение на агенти на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната (ГРУ-МО) срещу един от ръководителите на Запорожката АЕЦ.

"Руската Федерална служба за сигурност на територията на Запорожска област е пресякла дейността на диверсионно-терористична група, състояща се от агенти на украинските специални служби. В резултат на предприетите мерки беше осуетен терористичен акт срещу един от ръководителите на Запорожката АЕЦ", съобщиха от ЦВО.

Руснаците се запасяват с храна и вода в АЕЦ "Запорожие"

Според ФСС, действията са били координирани от служители на ГРУ към украинското министерство на отбраната както пряко, така и чрез посредник, базиран във Финландия. "Престъпната дейност е била координирана от украинските специални служби, както пряко чрез служителите на ГРУ на украинското министерство на отбраната - Александър Павлович Умански и Андрей Владимирович Никулин и агента разузнавач Виктория Анатолиевна Будникова, така и чрез посредник - Юлия Викторовна Ткачук, която в момента се намира във Финландия - страната, която наскоро се присъедини към военно-политическия блок НАТО", заявиха от ФСС.

Иззети са готово за употреба взривно устройство, както и автоматично стрелково оръжие, боеприпаси и взривни вещества. От ФСС отбелязват, че "е установено, че членовете на диверсионно-терористичната група са събирали и информация за местонахождението на руски военни обекти, за личния състав на руските въоръжени сили и правоохранителните органи, както и за проруски настроени местни жители. Проверява се участието на членовете на групата в предишни саботажни и терористични актове.

Срещу двама задържани мъже, членове на групата, които са украински граждани, е образувано наказателно дело от следствения отдел на Федерална служба за сигурност в Запорожка област за подготовка на терористичен акт. Те са задържани под стража. "Установяват се всички обстоятелства на престъпната дейност, както и лицата, участвали в нея", допълват от ЦВО.