Руската Дума ратифицира споразумения с ЕС за облекчен визов режим
Руската Дума ратифицира споразумения с ЕС за облекчен визов режим / Президентът на Русия Владимир Путин и председателят на Думата Борис Гризлов

С гласовете на 425 депутати в руската държавна Дума днес бяха ратифицирани споразуменията с Европейския съюз за облекчен визов режим и реадмисия. Те са взаимно обвързани и бяха подписани през май миналата година в Сочи.

Ръководителят на българската консулска служба в Москва Любомир Попов заяви по този повод, че се очаква двете споразумения, които са неделими, да започнат да действат след руската ратификация реално през месец май или юни тази година.

Споразуменията предвиждат облекчен визов режим за дипломати, журналисти, културни и образователни дейци, студенти, бизнесмени, превозвачи. Предвижда се възможност за многократни визи за някои категории от 1 до 5 години. Според споразумението за реадмисия всеки незаконно пребиваващ или незаконно влязъл на териториите на страните по документа ще бъде връщан обратно за сметка на държавата, откъдето е тръгнал.