Русия предаде на Полша доклада за катастрофата с Качински
Русия предаде на Полша доклада за катастрофата с Качински / Reuters

Руският Междудържавен авиационен комитет предаде на Полша окончателния отчет за резултатите от разследването на катастрофата на 10 април миналата година на правителствения самолет Ту-154 край Смоленск. В катастрофата загинаха президентът Лех Качински и още 95 души.

Отчетът е изпратен до полското посолство в Москва, предаде ИТАР-ТАСС. По-късно руските изводи ще бъдат представени на пресконференция от председателката на комитета Татяна Анодина и от шефа на техническата комисия на комитета Алексей Морозов.

През май МАК оповести предварителна информация за работата на техническата комисия. Категорично бе изключена възможността от терористичен акт, взрив, пожар или отказ на техниката по време на полет. Заявено бе, че летището Смоленск-Северний и техниката му са пригодни за приемане на самолети от различен клас, включително разбилия се Ту-154. Системата за предупреждение за сблъсък със земята е била включена и е предавала необходимата информация на екипажа. Навигационната система също е била изправна. Установено е било, че в кабината на полския самолет са се намирали външни лица. В предварителната версия се казваше, че самолетът се е разбил при опит за кацане, извършен въпреки предупрежденията на руските диспечери, съобщава БТА.

Полша получи през октомври неокончателен вариант на доклада на МАК. Полският премиер Доналд Туск нарече проектозаключенията напълно неприемливи. Полша има претенции, че не са й предоставени важни информации като записи на разговорите на диспечерите с Москва, където вероятно е взето окончателното решение да не се затваря въпреки мъглата летището в Смоленск, записите от летищния радар, припомня днес полският вестник "Газета виборча". Варшава още не знае дали са взети предвид нейните възражения към проектозаключенията.