Русия: Неприемливо е Сирия да заплашва с употреба на химическо оръжие
Русия: Неприемливо е Сирия да заплашва с употреба на химическо оръжие / снимки: Reuters, архив

Русия каза в прав текст на сирийското правителство, че е неприемливо да заплашва с употреба на химически оръжия, след като Дамаск предупреди, че може да направи това в отговор на чуждестранна интервенция, предаде Ройтерс.

На среща със сирийския посланик в Москва, заместник-външният министър Михаил Богданов „изложи в изключително ясна форма руската позиция за недопустимостта на всяка една заплаха за употреба на химическо оръжие”, заяви министерството.

Богданов повтори вчерашния призив на Русия към Сирия да спазва Женевския протокол от 1925 г., който забранява употребата на отровни газове по време на война.  Русия припомни, че Сирия се е присъединила към протокола през 1968 г., допълва БТА.

Говорител на сирийското външно министерство заяви в понеделник, че страната му разполага с химически оръжия и че няма да ги използва срещу бунтовниците, но може да стори това срещу външни сили.

Междувременно Русия информира ООН за готовността си да изпрати 30 военни наблюдатели в състава на мисията за наблюдаване на прекратяването на насилието в Сирия, а също така да  предостави на сирийската опозиция и власти маса за преговори в Москва, предаде ИТАР-ТАСС.

Русия Неприемливо е Сирия да заплашва с употреба на химическо оръжие
netinfo


„В подкрепа на работата на мисията, руската страна информира секретариата на ООН за готовността си да включи в състава й 30 военни наблюдатели”, заяви постоянният представител на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин. „Готови сме също да предоставим на сирийците маса за преговори в Москва - както за контакти за обединение на опозицията, така и за възможни преговори между представители на правителството и опозицията”, съобщи руският посланик.

Той припомни, че руската позиция по Сирия „има принципен характер” - възможно най-скорошно мирно уреждане на кризата от самите сирийци без чужда намеса, по пътя на националния диалог между правителството и опозицията.