Русия готова да възобнови транзита на газ в Европа след договор с Украйна
Русия готова да възобнови транзита на газ в Европа след договор с Украйна / снимка: www.sxc.hu

Русия е готова да възобнови транзита на газ в Европа след сключването на съответен договор с Украйна, каза Дмитрий Медведев в телефонен разговор с Георги Първанов. За това съобщава БТА, позовавайки се на агенция ИТАР-ТАСС.

Европейските наблюдатели за транзита на руския газ ще пристигнат в Украйна още утре, съобщи украинското правителство в комюнике, цитирано от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Европейският комисар за енергетиката Андрис Пиебалгс е потвърдил пристигането на експертите в телефонен разговор с украинската министър-председателка Юлия Тимошенко.

Експертите ще проучат причините за спирането на доставките на руски природен газ за Европейския съюз и ще установят кой носи отговорност за това, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Руският премиер Владимир Путин е подкрепил изпращането представители на ЕС, които да наблюдават газовия транзит през Украйна за Европа, съобщи АФП.

Той е изтъкнал, че ЕС трябва да изпрати наблюдателите "колкото е възможно по-скоро". Путин оценил предложението, което първоначално дойде от германския канцлер Ангела Меркел, като "много добро". "Ние сме напълно съгласни с това и смятаме, че трябва да бъде направено възможно най-бързо", каза Путин пред репортери в резиденцията си край Москва.