Русия достави първата пратка системи за противоракетна отбрана С-300 на Иран, съобщиха ирански медии, цитирани от Ройтерс.

В подобрения си вариант С-300 е една от най-усъвършенстваните по рода си системи земя-въздух. Според британския мозъчен тръст РУСИ тя може да поразява различни летящи обекти и балистични ракети на 150 км разстояние. "Съобщавам, че днес бе изпълнена първата фаза от този договор", каза на пресконференция говорителят на иранското министерство на външните работи Хосейн Джабер Ансари.

В. Вашингтон пост: Липсата на американско лидерство прави света по-опасен от всякога

Той отговори на журналистически въпроси за качени в социалните мрежи видеоматериали, на които се виждат части от С-300, натоварени на камиони в Северен Иран.

Русия казва, че е анулирала договор за доставка в Иран на ракетната система през 2010 г. под натиска на Запада. Президентът Владимир Путин вдигна самоналожената забрана през април 2015 г., когато бе сключено временно споразумение, довело до подписването през юли на окончателно споразумение между Иран и световните сили за ограничаване на ядрената програма на Техеран в замяна на отменяне на санкциите.

Източник: БТА