Рекорден брой кандидатури за Нобеловата награда за мир тази година
Рекорден брой кандидатури за Нобеловата награда за мир тази година / Guliver/Getty Images

Рекордните 376 кандидатури са предложени тази година за Нобелова награда, съобщи днес Нобеловият институт в Осло, цитиран от АФП.

Предишният рекорд е от 2014 г., когато бяха предложени 278 кандидатури. Списъкът е тайна, но има предположения, че в него влизат разнообразни кандидатури - от Доналд Тръмп през Едуард Сноудън до папата.

Най-спорните Нобелови лауреати

"Това отразява факта, че живеем в свят с много конфликти, в който има и процеси, движещи се в по-положителна посока", заяви за АФП директорът на норвежкия Нобелов институт Олав Ньолстад. "Това, очевидно, е вдъхновило много хора да използват правото си да предложат кандидатура", добави той.

Предложени за престижната награда за 2016 г. са 228 личности и 148 организации, уточни институтът.

Присъдиха Нобеловата награда за мир за 2015-а

Петчленният Нобелов комитет, който избира носителя на наградата, се събра вчера на първото си заседание. Името на победителя или победителите (най-много трима кандидати) ще стане известно на 7 октомври.

Миналогодишната награда бе присъдена на Туниския квартет за национален диалог - четири организации на гражданското общество - спомогнали за спасяването на демократичния преход в Тунис.

Съгласно правилата пълният списък с предложените за наградата може да бъде огласен едва 50 години след присъждането на отличието.

Източник: БТА