Рекорден брой имигранти са влезли в Унгария от Сърбия
Рекорден брой имигранти са влезли в Унгария от Сърбия / БГНЕС

Рекорден брой от над 2000 имигранти са преминали в понеделник сръбско-унгарската граница и са влезли в Унгария, която е член на ЕС, предаде АФП, като се позовава на унгарската полиция.

Общо 2093 имигранти - рекорден брой, регистриран за един ден, са преминали сръбско-унгарската граница, посочи унгарската полиция в съобщение.

70 автобуса с бежанци пристигнаха в Белград (СНИМКИ и ВИДЕО)

Този масов приток на имигранти идва няколко дни преди предвиденото за 31 август завършване на изграждането на преграда, целяща да попречи на влизането на имигранти в Унгария.

Унгария строи гранична ограда, за да спира имигрантите

Тези имигранти са част от вълна от близо 7000 бежанци, желаещи да преминат в Западна Европа, чието пътуване бе блокирано миналата седмица, когато Македония обяви извънредно положение и затвори границата си с Гърция, след като бе изправена пред масов приток на имигранти.

Имигранти са заявили пред журналисти от АФП, че първоначално са преминали през Македония, а след това през Сърбия.

Ние бяхме спрени в Македония в продължение на два дни. Безредиците бяха ужасни, полицията използва оръжие и сълзотворен газ, заяви 29-годишен иракски специалист по информатика. Видях как възрастна жена беше бита и й взеха парите и документите, добави иракчанинът, който е напуснал своя град Мосул, за да се спаси от джихадистите от "Ислямска държава".

Кризата с бежанците е най-сериозната подобна криза, пред която е изправена Европа след Втората световна война.

Унгария е регистрирала над 100 000 желаещи да получат убежище от началото на годината, което е повече от двойно на общия брой през 2014 г. През 2012 г. само 2000 имигранти са пристигнали в страната.

Броят на търсещите убежище рязко скочи и близо 1500 пристигат всеки ден през август след обявяването от консервативното правителство на изграждането на ограда по границата със Сърбия.

Тези имигранти са влезли в Унгария, вървейки покрай железопътната линия, пресичаща границата. Те са влезли близо до село Рошке в Южна Унгария - една от малкото части от границата със Сърбия, която още не е затворена с телена ограда.

 

Междувременно шефът на канцеларията на премиера Виктор Орбан заяви, че правителството на Унгария иска повече средства от Европейския съюз за справяне с най-тежката бежанска криза след Втората световна война, предаде Ройтерс.

"ЕС разпределя фондовете за защита на границите по унизителен начин. Старите страни членки крадат парите от новите членки", каза Янош Лазар в интервю пред всекидневника "Модяр хирлап".

Ройтерс припомня, че лишената от излаз на море Унгария, която е част от Шенгенската зона за свободно движение, е регистрирала над 100 000 мигранти от началото на тази година срещу 43 000 за цялата 2014-а.

България - начело в черния списък на „Наръчника за кандидат бежанеца"

Източник: БТА