Референдум в Латвия може да направи руския официален език в ЕС
Референдум в Латвия може да направи руския официален език в ЕС / снимка: БГНЕС, архив

Европейският съюз може да започне да говори на руски, ако на референдум утре латвийците одобрят обявяването му за втори официален език в Латвия, призна Европейската комисия, съобщи ДПА.

Когато един език стане официален, ЕС трябва да превежда всички свои документи на него. В момента в общността има 23 официални езика, но основните са френски, английски и немски.

Говорителят на ЕК Денис Абът каза пред репортери в Брюксел, че ако руският стане втори официален език в Латвия, правителството може да поиска той да получи същия статут в ЕС.

По думите му обаче това няма да стане автоматично, предава БТА. Абът изтъкна случаите с Испания и Великобритания, които признават и други езици на своя територия освен испанския и английския, например каталонски и уелски, но не са поискали те да бъдат признати на европейско ниво.

Евентуалното въвеждане на руския в институциите на ЕС може да бъде чувствителна тема за някои страни от общността, които са били част от съветския блок.

Според анализатори обаче референдумът в Латвия едва ли ще успее, като се има предвид, че етническите руснаци са малцинство, а много от тях все още нямат право да гласуват, след като са загубили гражданството си при разпадането на Съветския съюз.