/ Thinkstockphotos
Британското правителство за пореден път е разделено по въпроса за свободното движение на хора през преходния период след Брекзита, предадоха световните агенции.
 
Министърът на международната търговия Лиъм Фокс заяви в интервю за в. "Сънди таймс", че запазването на свободното движение не съответства на решението на референдума за Брекзит. Фокс посочва, че "не е участвал в такива преговори, ако изобщо е имало такива", относно евентуален тригодишен преходен период след излизането на Обединеното кралство от ЕС, предвидено за 2019 г.
 
Първият ден от преговорите за Брекзит завърши с дуел с цитати

В петък британският министър на финансите Филип Хамънд изтъкна от своя страна, че съществува "широк консенсус" в консервативното правителство да се смекчат ефектите от Брекзита и да се спести на британците внезапно скъсване на отношенията.
 
Хамънд допълни, че поради това евентуални ограничения за имиграцията - основно искане на поддръжниците на Брекзита - няма да бъдат въведени незабавно и принципът за свободното движение на хора ще продължи три години след излизането на Великобритания от ЕС.
 
Дейвид Дейвис напусна преговорите за Брекзит само час след началото им

Днес Лиъм Фокс отвръща на думите му, изтъквайки че тази перспектива противоречи на резултата от референдума, проведен на 23 юни 2016 г., на който близо 52% от британците избраха развода с ЕС. "Бяхме ясни, възстановяването на контрола на нашите граници беше един от приоритетите ни", подчерта той.
 
Фокс, заедно с външния министър Борис Джонсън и министъра по въпросите на Брекзита Дейвид Дейвис са част от т.нар. тройка евроскептици в правителството, която по мнението на някои политолози след референдума е поела управлението на страната в свои ръце, но чиито реални правомощия в известна степен отслабнаха след провала на консерваторите на парламентарните избори през юни тази година, отбелязва ТАСС.
 
Тереза Мей обещава "гладко и организирано" излизане от ЕС

Бившият икономически съветник на Джонсън Джерард Лайънс също се обяви против плана на Хамънд, посочва Ройтерс. В уводна статия в. "Сънди телеграф" той подчерта, че преходният период не трябва да продължава повече от две години.
 
Фокс бе подкрепен и от бившия държавен секретар Дейвид Джонстън, който определи евентуален преходен период като "ужасно опасен", информира АФП. Джонстън обвини Хамънд, че "маневрира" в момент, когато министър-председателката Тереза Мей е във ваканция.
 
Тереза Мей отдъхва три седмици в Италия и Швейцария

Преговорите за Брекзита започнаха през юни по три въпроса: бъдещите права на европейските граждани, живеещи във Великобритания, финансовите аспекти на Брекзита и въпроса за ирландската граница.
 
Според европейски дипломатически източници диалогът може да се проточи поради липса на яснота от британска страна, което може да попречи на началото на разговорите за започване на преговори за бъдещо търговско споразумение между ЕС и Великобритания след Брекзит. Тези разговори са предвидени за октомври.
БТА